Genoprettelse af en fast diplomatisk tilstedeværelse i Grønland

Naalakkersuisut byder genoprettelsen af en fast diplomatisk tilstedeværelse i Grønland velkommen

Den amerikanske ambassade i København har annonceret, at de agter at genoprette en permanent statslig tilstedeværelse i Nuuk. Det er et udtryk for at fokus på Arktis og Grønland vokser i USA og amerikansk interesse for en tættere dialog med Grønland – en udvikling som Naalakkersuisut byder velkommen.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger udtaler:
”Grønland er en del af det nordamerikanske kontinent. Ikke kun geografisk, men også gennem vores etnicitet, kultur og sprog, som vi deler med inuit i Alaska og i canadisk Arktis.

Med disse sammenholdspunkter, burde et højere niveau af samarbejde og økonomisk udveksling mellem USA og Grønland være forventeligt.

Det er derfor glædeligt, at USA vil genoprettelse en fast diplomatisk tilstedeværelse i Nuuk, for vi har meget at snakke om. Det vil hjælpe Amerikanerne til at bedre forstå vores land og vores samfund, hvilket er en forudsætning for et godt og frugtbart samarbejde.

Fra vores side arbejder vi på at genoprette vores forbindelse med vores nordamerikanske naboer. Lufthavnsprojekterne vil fra 2023 give bedre mulighed for flyforbindelser mellem vores byer og USA. Derudover vil skibsforbindelser allerede ved udgangen af 2019 åbne op til bl.a. Portland, Maine, med Royal Arctic Line - Eimskip-samarbejdet. Dette vil gøre vores land mere tilgængeligt.

Det er vores håb og forventning, at genoprettelsen af en fast diplomatisktilstedeværelse i Nuuk vil anspore nye partnerskaber med vores amerikanske naboer. Vi ser frem til at øge samarbejdet inden for investering, handel og uddannelse m.m., og ønsker dem velkommen tilbage til vores land.”


I 2013 åbnede Island sit konsulat i Nuuk. Dette var en vigtig udvikling for Grønland, da Islands General Konsul repræsenterer den første permanente diplomatiske tilstedeværelse i Grønland siden 2. verdenskrig. USA har tidligere haft konsulat i Nuuk fra 1940til 1953, i den bygning som nu huser Landslægeembedet. Det var amerikanerne som opførte huset.