Deltagelse til Arktisk Råd Ministermøde 2019

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender Ane Lone Bagger har deltaget i Arktisk Råd ministermøde i Rovaniemi, Finland d. 7. maj 2019.

Finland var værter, og der blev vedtaget såvel en fælles ministerudtalelse og en chair statement som indeholder de vigtigste resultater under det finske formandskab under de fire overskrifter: Miljøbeskyttelse, konnektivitet, meteorologisk samarbejde og uddannelse. Gennem den fælles ministerudtalelse blev sammenhængskraften indenfor Arktisk Råd således sikret. Derudover blev International Maritime Organization (IMO) optaget som ny observatør, hvormed det samlede antal observatører er oppe på 39.

Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger udtaler følgende vedr. arbejdet i Arktisk Råd: ”Det er vigtigt for mig at understrege overfor vores færøske og danske partnere, at vi er det arktiske folk i Rigsfælleskabet. Derfor ønsker jeg, at vi får en langt mere fremtrædende rolle indenfor Rigsfælleskabets arbejde i Arktisk Råd”

Derudover understregede Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger i sin ministertale at samarbejde, bl.a. gennem Arktisk Råd, er nøglen til at sikre velfærden for befolkningen i Grønland og Arktis.
Derudover hilste hun den stigende interesse for Arktis velkommen, da interessen kan gavne befolkningen på en lang række områder med den rette udførelse og understregede, at vores arktiske samarbejde skal skabe muligheder for de kommende generationer.

Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger havde videre gode drøftelser med Islands udenrigsminister Guðlaugur Þór Þórðarson, Arctic Economic Councils kommende formand Heiðar Guðjónsson og ICC.

Arktisk Råds Ministermøde finder sted hvert andet år, hvor formandskabet gives videre og resultaterne af de to sidste års formandskab præsenteres. Finland har varetaget formandskabet for Arktisk Råd 2017-2019 og overdrog formandskabet til Island for perioden 2019-2021. Island fremlagde ligeledes deres formandskabs program og 4 hovedprioriter inden for Arktisk Havmiljø, Klima og Grøn energi, Folkene i Arktis og bæredygtig udvikling som vil være i fokus.

For yderligere oplysninger kontakt Departementschef Kenneth Høegh i Departementet for Udenrigsanliggender på telefon +299 56 56 04