50 procent af slædehunde er registreret til vaccination

Korrigeret pr. 23. november 2018

Kommunerne har indberettet at der er 14-15.000 slædehunde. Seneste tal fra databasen viser at omkring 7.000 slædehunde er blevet registreret i systemet, hvilket svarer til omkring 50 procent af den samlede slædehundepopulation.

Af hundene i databasen er lidt over 50  procent korrekt vaccineret. Således er omkring 25 procent  af slædehundepopulationen korrekt vaccineret mod hundesyge. Det er kommunernes ansvar at sørge for at hundene bliver udstyret med en mikrochip og vaccineres korrekt, og at disse bliver registreret i en database, som følges af Naalakkersuisut.


- Jeg er meget glad for at kommunerne har ydet en stor indsats for at vaccinere og udstyre hundene med mikrochip, så det bliver nemmere at finde hunde, som skal vaccineres i fremtiden, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Nikkulaat Jeremiassen.


En hundehvalp skal første gang vaccineres mod parvovirus og hundesyge, når den bliver tre måneder gammel, og en måned efter. Så skal den vaccineres, når den er et år gammel, og herefter genvaccineres hvert tredje år. Det betyder, at en hund skal vaccineres tre gange inden for et år, i sin første leveår.


- Jeg erfarer, at kommunerne er udfordret i forhold til antallet af vaccinationer i hundens første leveår. Jeg er fortrøstningsfuld og håber, at implementeringsprojektet vil blive gnidningsløst i den nærmeste fremtid, eftersom det er meget vigtigt, at vaccinationsprogrammet kan blive succes, understreger Nikkulaat Jeremiassen.


Den 1. januar 2017 blev det lovligt, at få sine hunde vaccineret mod hundesyge og parvovirus, og få dem mærket med en mikrochip og registreret i det nationale hunderegister.


Der er afsat midler i finansloven for 2017 til opbygning, igangsættelse og drift af et landsdækkende vaccinations- og chipmærkningsprogram imod hundesyge og parvovirus. Der er afsat 4,5 millioner kroner i 2017, 1,8 millioner kroner i 2018, 1,6 millioner kroner i 2019 og 2,3 millioner kroner i 2020.


Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. E-mail: jio@nanoq.gl