Finansieringsaftalen for 2018 underskrevet mellem EU og Grønland

Den 14. november 2018 er dette års finansieringsaftale mellem EU og Grønland blevet underskrevet mellem Europa-Kommissionen og Naalakkersuisut via Grønlands Repræsentation i Bruxelles. Aftalen er i år underskrevet på embedsmandsplan – på vegne af EU af direktør i General-direktoratet for Internationalt Samarbejde og Udvikling, Jolita Butkeviciene, og på vegne af Naalakkersuisut, Grønlands repræsentationschef i Bruxelles, Mininnguaq Kleist.

 

Med underskrivelsen af finansieringsaftalen sikres dette års overførsel af EUR 32,11 mio., svarende til omtrent 239 mio.kr. til Grønland fra EU under Grønlandsbeslutningen (”Partnerskabsaftalen”). Midlerne fra EU går til støtte til Grønlands uddannelsessektor, hvor de går til uddannelsesindsatsen i Grønland for børn og unge.

 

Det nuværende samarbejdsprogram fremhæver den fortsatte forpligtelse fra Den Europæiske Union til at støtte en bæredygtig udvikling af Grønland, især ved at styrke uddannelse og erhvervsuddannelser i Grønland. Samarbejdet viser også Naalakkersuisuts indsats for fremskridt i hele uddannelsessektoren fra førskole til højere uddannelse.

 

Baggrund

EU investerer EUR 217,8 mio. (svarende til cirka 1,6 mia.kr.) i Grønlands uddannelsessystem gennem Grønlands uddannelsesprogram mellem 2014 og 2020. EU's støtte til det grønlandske uddannelsessystem har sikret opkvalificering af lærere og skoleledere, antallet af unge, der gennemfører uddannelse, er steget ligesom overgangsraten til videreuddannelse er steget. Generelt har uddannelsesniveauet i Grønland været stigende siden 2007.

 

 

Kontakt:

Mininnguaq Kleist:

Mail: mikl@nanoq.gl

Mobil: +32 499 99 98 58