Succesfuldt grønlandsk handelsfremstød i Kina

Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi Aqqalu Jerimiassen satte uge 44 Grønland på dagsordenen i Kina. På turen deltog ca. 30 repræsentanter fra Grønland bestående af virksomheder, turistoperatører, destinationsselskaber, embedsmænd, mv. Fremstødet omfattede bl.a. en stor Grønlandsdag på ambassaden i Beijing, møder med en række myndigheder, organisationer, statslige virksomheder og B2B (Business to Business) møder.

Kina er et interessant marked bestående af svimlende 1,39 milliarder potentielle kunder, som i disse år oplever stor vækst. Den stigende velstand i Kina betyder, at flere og flere kinesere årligt sætter sig mageligt til rette i en flyver og drager afsted som turister uden for landet. I 2017 var der 129 million kinesere, som rejste til udlandet.

Handelsfremstødet er en oplagt platform til at fortsætte markedsføringen af turistoplevelser i Grønland overfor kinesiske turistoperatører. I markedsføringen deltog regionale turistaktører fra alle del af landet, og der blev holdt B2B møder med over 50 kinesiske turistagenter i Beijing og Guangzhou.

Grønlandsdagen omfattede ligeledes en spændende markedsføring af produkterne fra tre grønlandske modedesignere og producenter. Produkterne blev fremvist af kinesiske modeller – som på flotteste vis bar de grønlandske tøjprodukter.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi Aqqalu Jerimiassen er glad for den store kinesiske interesse og udtaler:
Kina oplever i disse år en stigende vækst, og flere kinesere har derfor fået mulighed for at øge deres forbrug af vestlige produkter og ikke mindst har de nu råd til rejse ud og opleve andre kulturer. Det var derfor en stor glæde for mig, at der var deltagelse af en række grønlandske turist- og modeaktører.

I Kina drikkes årligt ca. 37 milliard liter vand på flaske, og Grønland kan matche den kinesiske efterspørgsel. Med et areal på 2,85 millioner kubik kilometer udgør indlandsisen 10% af verdens friskvands ressourcer.

Aqqalu Jerimiassen benyttede derfor handelsfremstødet til at annoncere, at der med udgangen af november i år vil blive igangsat en udbudsrunde omfattende 5 attraktive vand-lokationer på den grønlandske vestkyst. De 5 områder er kendetegnet ved, at de er let tilgængelige, og ved at der løber rent vand ud i store mængder. Vandet - der er analyseret på certificerede laboratorier – har en meget høj drikkevandskvalitet, og lever op til drikkevandskriterierne i EU, Nordamerika og til anbefalingerne fra ICBWA - The International Council of Bottled Water Associations.

Departementet for Erhverv og Energi har i tæt samarbejde GEUS gjort et store forarbejde med at identificere de interessante gletcher-områder, hvor højkvalitets drikkevand strømmer ud i store mængder.

Aqqalu Jerimiassen siger i den forbindelse: ”I den nye vandstrategi har vi vendt tingene helt på hovedet – nu er det Selvstyret, der sammen med GEUS, står for kortlægningen og undersøgelsen at områder, som kan danne grundlaget for privat drikkevandsproduktion til forsyningen af såvel hjemme- som eksportmarkedet. Herefter udbydes områderne til industrien. Det er min opfattelse, at denne erhvervsvenlige tilgang vil kunne sætte gang i nye vandaktiviteter”.

Ud over præsentationerne på Greenland Day i Beijing mødtes Aqqalu Jerimiassen og repræsentanter fra en vandproducent i Grønland med en stor kinesiske detailkæde for at drøfte mulighederne for et samarbejde. Der vil blive fulgt op med flere private B2B vandmøder i den kommende tid.

Naalakkersuisoq for Erhverv og Energi Aqqalu Jerimiassen afholdt desuden møder med to store kinesiske olieselskaber med henblik på at markedsføre det grønlandske oliepotentiale. Møderne var meget positive, og der blev under opholdet i Beijing gennemført opfølgende tekniske møder med begge selskaber. Møderne er de første i en lang række af markedsføringsindsatser, som skal gennemføres over for olieindustrien i den kommende tid.

Aqqalu Jerimiassen og Departementet for Erhverv og Energi afholdt sammen med Nukissiorfiit desuden møder med de kinesiske energimyndigheder og en række virksomheder med fokus på implementering af nye og grønne energiforsyningsteknologier. Målet er et intensiveret samarbejde med kinesiske partnere, som kan understøtte målsætningen om, at Nukissiorfiits energiforsyning skal være fuldstændig omlagt til grøn energi i 2030.

For yderligere information kontakt Departementschef Jørn Skov Nielsen, Departementet for Erhverv og Energi, tlf. +299 55 61 88, e-mail: jsn@nanoq.gl