Naturressourcerådet i Attu vinder Nordisk Råds Miljøpris 2018Repræsentanter for Naturressourcerådet i Attu har netop fået overrakt Nordisk Råds miljøpris 2018. Prisen på 350.000 kroner blev overrakt ved Nordisk Råds prisgalla i Oslos Operahus. Prisen uddeles i forbindelse med Nordisk Råds 70. session i Oslo, hvor parlamentarikere, statsministre og en del andre ministre og oppositionsledere fra hele Norden mødes for at drøfte politiske emner.

Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Forskning Siverth K. Heilmann udtaler:

På vegne af hele Naalakkersuisut ønsker jeg Naturressourcerådet i Attu stort tillykke med Nordisk Råds miljøpris. Jeg er stolt af, at Nordisk Råd anerkender Naturressorcerådets vigtige arbejde og måde at samarbejde på. Grønland får prisen – fordi vi her er med helt fremme. Naturressourcerådet har vist, hvordan borgere, myndigheder og forskere kan kombinere deres viden og arbejde tæt sammen for at opnå de bedste resultater til gavn for naturen og de levende ressourcer. Det er en stor og stolt dag for vores land, og jeg glæder mig over at projektet nu bliver kendt i hele norden. Dermed er det med til at bane vej for endnu mere samarbejde forskere, myndigheder og lokale imellem - både i vores eget land og nu i hele norden. ”

Naturressourcerådet i Attu består af fangere og fiskere. De tildeles Nordisk Råds miljøpris for deres indsats med at dokumentere observationer af naturen og bidrage med omfattende lokalviden samt foreslå forvaltningstiltag. Naturressourcerådet i Attu har skabt et socialt fællesskab, som fremmer dialog og samarbejde mellem borgere, forskere og forvaltninger, til gavn for havmiljøet. Prisen skal bruges til at videreføre Naturressourcerådet i Attu´s vigtige arbejde.

Der eksisterer flere naturressourceråd i Grønland under det offentlige PISUNA program, som blev etableret i 2009. PISUNA har til formål at styrke involvering af borgerne i dokumentation og forvaltning af miljøet og de levende ressourcer på en lettilgængelig og innovativ måde. Initiativet har inspireret til lignende projekter i bl.a. Finland og Rusland. Metoden kan udbredes til mange andre lande og brancher, til havs og på land, både i og uden for Arktis, til fordel for natur og miljø.

Læs mere:

Læs mere om tildelingen af miljøprisen på Nordisk Råds hjemmeside.

Læs mere om PISUNA.

Observationer og anbefalinger fra PISUNAs naturressourceråd kan læses databasen PISUNA-net.Grønland var nomineret til tre Nordisk Råd priser i 2018:

Nordisk Råds miljøpris: Naturressourcerådet i Attu

Nordisk Råds musikpris: Georg Olsen

Nordisk Råds litteraturpris: Magnus Larsen


For yderligere oplysninger kontakt Afdelingschef Karen A. Motzfeldt tlf.: 346019 og e-mail: karm@nanoq.gl