Replik til ”Arbejdsgruppen for Kangerlussuaq har ikke mødtes siden februar”: Arbejdsgruppen var færdig med sit arbejde

Til artiklen ”Arbejdsgruppen for Kangerlussuaq har ikke mødtes siden februar” i Sermitsiaq, ønsker jeg at knytte følgende kommentar:

Den arbejdsgruppe for Kangerlussuaq, som artiklen refererer til, havde til opgave at undersøge forskellige scenarier for Kangerlussuaq Lufthavns fremtid. Rapporten er færdigudarbejdet, og den beskriver fem mulige scenarier for netop Kangerlussuaq Lufthavns fremtid. Af selv samme årsag holder den arbejdsgruppe ikke flere møder.

I artiklen fremgår det, at en af kommunens reservationer var, at ”For eksempel må kun indenrigsfly lande i Kangerlussuaq lufthavn, selvom landingsbanen forbliver på 2810 meter”.

Det er uklart, hvor denne påstand kommer fra, men en ting er sikker: Påstanden er ikke korrekt. Så længe Kangerlussuaq Lufthavn har en bane på 2810 meter, har fly fra udlandet mulighed for at lande. Imidlertid må man forvente, at nye atlantlufthavne i Ilulissat og Nuuk angiveligt vil betyde, at en stor del af de nuværende passagerer til Kangerlussuaq vil lande i enten Ilulissat eller Nuuk. Det er en ren kommerciel beslutning fra luftfartselskabernes side, hvorvidt der vil blive fløjet til og fra Kangerlussuaq i den nye struktur.

Hvis man har fulgt med i medierne vedrørende den nye lufthavnsstruktur, er det ikke en hemmelighed, at repræsentanter fra Qeqqata Kommunia har udtrykt skepsis om den nye lufthavnsstruktur. Men – trods kommunens skepsis – er det ikke fair at hævde, at de udarbejdede rapporter er baserede på urimelige antagelser. Det er ikke korrekt.

Der foreligger nu et stort og velgennemarbejdet materiale, herunder en del analyser, udarbejdet af anerkendte rådgivere og eksperter som Rambøll, Deloitte og økonomiprofessor emeritus Christen Sørensen, blandt andet tidligere formand for transportkommissionen og formand for Det Rådgivende Udvalg vedrørende Grønlands Økonomi.

Som opfølgning på den første arbejdsgruppe, har vi aftalt med Qeqqeta Kommunias borgmester Malik Berthelsen, at der nedsættes en ny embedsmandsgruppe. Her vil vi i fællesskab belyse mulighederne for at imødekomme kommunens vision om at overtage og drive Kangerlussuaq Lufthavn i selskabet Arctic Circle Traffic. Når kommissoriet foreligger – og godkendt på det politiske niveau, vil arbejdsgruppen påbegynde sit arbejde.

Trods en vis uenighed om landets fremtidige lufthavnsstruktur, kan jeg forsikre om, at der stadigvæk er en god og konstruktiv dialog mellem Grønlands Selvstyre og Qeqqata Kommunia.


Med venlig hilsenSimon Simonsen, Siumut
Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur