Laksemærkepris

Laksefisker siden 1960-erne fik en laksemærkepris


Erhvervsfiskeren Qulutannguaq Møller fra Maniitsoq modtog den 16. september, årets laksemærkepris, NASCO West Greenland Tag Return pris på 1.000 sterling pund, 8.042 kroner.
Erhvervsfiskeren har sendt laksemærket til Grønlands Naturinstitut.
Laksen er fanget syd for Maniitsoq i Ikerasaap Alanngua september 2017. Den har fået påsat laksemærke i en af Irlands floder Delphi on the Bundorragha River den 29. april 2016.

Qulutannguaq Møller har siden sin barndom deltaget i familiens laksefiskeri.
- Jeg fisker efter laks næsten hvert eneste år. Jeg forarbejder laksen saltet. Jeg kan endvidere fortælle om, at min afdøde far var med for mange år siden til forsøgsfiskerierne efter laks vest for Sisimiut. Min allernærmeste familie er også erhvervsfiskere. Det er også sjovt at nævne, at min kone også i sin tid har fisket efter laks med sin far, fortæller Qulutannguaq Møller.

På vegne af NASCO, North Atlantic Salmon Conservation Organization, overrakte AC-fuldmægtig John Biilmann i Departementet for Fiskeri og Fangst Tag Return prisen.
Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Erik Jensen og NASCO´s præsident, Johannes Vitales ønsker Qulutannguaq Møller tillykke med prisen.

I NASCO er der ingen forældelsesfrist på indlevering af tags fra laks, hvilket viser sig med tydelighed ved årets pris, da den laks som Qulutannguaq Møller har fanget, blev påsat 2016.

NASCO
NASCO er en inter-governmental organisation, som arbejder for at bevare og genskabe den Nordatlantiske lakse bestand, og sikre bæredygtig forvaltning af denne vigtige fælles bestand.
I forbindelse med NASCO´s arbejde med at bevare den Nordatlantiske laks har NASCO oprettet Tag Return Prisen for at opfordre folk, der har fanget laks med tags, som viser hvor og hvornår laksen er udsat, til at indlevere disse tags – så man får bedre viden om laksens migrationsmønstre.
Alle, der fanger laks med tags i Grønland kan indsende disse til Grønlands Naturinstituttet, som sender dem videre til NASCO, hvor der hvert år til årsmødet udtrækkes en vinder af West Greenland Tag Return prisen på 1.000 sterling pund.

Kontaktperson John Biilmann, AC-fuldmægtig, Departementet for Fiskeri og Fangst. Email: johb@nanoq.gl