Vedrørende Qaqortoq


Inuit Ataqatigiits formand Sara Olsvig udtalte i gårsdagens Qanorooq at Naalakkersuisut har ønsket at undersøge regularitetsforholdene ved en ny lufthavn i Qaqortoq yderligere.

Lad mig lige slå fast: Naalakkersuisut har etableret Kalaallit Airports til at anlægge og drive de nye lufthavne, og det er dem, der vurderer hvilke undersøgelser, der er nødvendige. Processen med disse undersøgelser er igangsat. Og Naalakkersuisut kan ikke blande sig i hverken proces eller undersøgelser.
Kalaallit Airports A/S har oplyst mig om at et dygtigt projektteam bestående af Kalaallit Airports A/S, Mittarfeqarfiit, Air Greenland, ASIAQ og FORCE siden foråret 2018 forberedt testflyvninger til den lokalitet, hvor Qaqortoq Lufthavn skal placeres.

Testflyvningerne skal foretages under særlige vejrforhold, der teoretisk set skaber uhensigtsmæssig turbulens. Vejrforholdene har dog ikke været så dårlige, at det har været muligt at foretage disse testflyvninger. De særlige vindforhold optræder som oftest i efterårs- og vintermånederne. Når flyvningerne er gennemført, vil resultaterne blive anvendt til at beregne et mere præcist mål for lufthavnens regularitet.

Kalaallit Airports A/S forventer at den faktiske regularitet i Qaqortoq, baseret på den nuværende viden, vil være på samme niveau som den faktiske regularitet, der p.t. opleves i lufthavnen i Narsarsuaq.

Simon Simonsen (Siumut)
Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur