Forhandlingerne med amerikanerne foregår løbende

Reaktion på den amerikanske ambassadørs udtalelser om Pituffik i KNR den 29. august 2018

I forbindelse med at den amerikanske ambassadør Carla Sands er på sin første rejse til Grønland, har KNR interviewet ambassadøren om hendes syn på sagen om servicekontrakten på Pituffik, Thule Air Base.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt udtaler:

”Jeg håber at den amerikanske ambassadør, som jeg i øvrigt har haft lejlighed til at hilse på, får et godt og indsigtsfuldt billede af vores land og vores samfund i forbindelse med hendes rejse. Jeg ønsker ikke at indgå i en offentlig diskussion om hvor vidt man finder situationen om den mistet servicekontrakt rimelig eller ej, men jeg har naturligvis bemærket hendes holdninger, og samtidig noterer jeg ligeledes, at hun ikke er en del af de aktuelle forhandlinger som foregår”.

De dansk/grønlandske møder og forhandlinger med amerikanerne foregår løbende og i en god forståelse for situationen og med en bevidsthed om det tidligere forløb fra 2014 og fremefter. En vigtig del af forsvarsaftalekomplekset mellem Danmark, Grønland og USA er, at sikre Grønland og det grønlandske samfund det mest mulige afkast og fordele af den amerikanske militære tilstedeværelse.

De igangværende forhandlinger med USA foregår indenfor rammerne af folketingsvedtagelsen fra januar 2015, Inatsisartut vedtagelsen 2015 (FM2015/39) samt af Joint Statement of the United States and the Kingdom of Denmark fra marts 2015. Som det fremgår af Joint Statement vil et nyt udbud blive iværksat, når der er opnået enighed om, hvornår en virksomhed kan anses for at være dansk/grønlandsk. Det er derfor også aftalt, at forhandlingerne med USA bl.a. skal vedrøre kriterierne for, hvornår en virksomhed er dansk/grønlandsk.

Forhandlingerne foregår ud fra præmissen om, at intet er aftalt før alt er aftalt.

”Det er min forståelse, at der er en klar konstruktiv dialog med amerikanerne og som der er ingen tvivl om, at Naalakkersuisut og den danske regering arbejder på at finde en løsning på sagen om servicekontrakten. Den amerikanske militære tilstedeværelse skal komme Grønland og det grønlandske samfund til størst mulig gavn. Dette er der bred opbakning til og det ændrer ambassadørens udtalelser om sagen ikke på.

Videre er det glædeligt med nyheden om, at Air Greenland vandt kontrakten for de kommende år for beflyvningen på Pituffik, noget som jeg betragter som et skridt i den rigtige retning”. 

For nærmere information kontakt departementschef Kenneth Høegh, tlf. 345148