Kulturpris til Ida Heinrich og Opmuntringspris til Marc Fussing Rosbach

Den Grønlandske Kulturpris er i år gået til operasangerinden Ida Heinrich, mens filmmageren Marc Fussing Rosbach modtager Naalakkersuisuts Opmuntringspris. Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke Vivian Motzfeldt, stod for overrækkelsen af de to priser i Katuaq, Grønlands Kulturhus, på Nationaldagen den 21. juni.

Om Ida Heinrich sagde Vivian Motzfeldt blandt andet:

-       Som klassisk musikuddannet har hun været med til at udvikle og skabe fornyelse i sangkulturen her i landet. Mange finder trøst og glæde, når hun synger. Og det er tydeligt for enhver, at sang er en stor del af hendes identitet. Hun er forbillede for mange, og en frontfigur inden for den grønlandske klassiske musikgenre.

Om Marc Fussing Rosbach sagde Vivian Motzfeldt blandt andet:

-       I 2017 udgav han den første grønlandske fantasyfilm med titlen: ”Akornatsinniittut – Tarratta nunaanni”. En film, hvor han stort set lavede alt selv fra manuskriptskrivning, instruering, spillet en rolle, komponering af musikken, stod for klipningen og sat effekter på i filmen. Han har en stærk sans for visualisering, og har en meget stor teknisk forståelse samt billedforståelse

Naalakkersuisut stiftede Den Grønlandske Kulturpris i 1982. Den uddeles sammen med 50.000 kr. til en eller flere personer eller organisationer, der har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv. Prisen uddeles hvert år på Nationaldagen, den 21. juni.

Naalakkersuisuts Opmuntringspris på 10.000 kr. blev stiftet i 2016. Den uddeles til et ungt talent i forbindelse med Kulturprisen.

Se billedserie. (Pdf)

Læs for Uddannelse, Kultur og Kirke Vivian Motzfeldts tale til modtagere af de to priser (Pdf)

For yderligere oplysninger kontakt Pia Lynge fra Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke telefon: 345706, eller pr. e-mail: poly@nanoq.gl

Marc Fussing Rosbach´s mor modtog på vegne af sin søn, som ikke kunne være til stede på grund af rejse.