Ræv med rabies i Sarfannguit

Tupaarnat Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG) modtog d. 9. april 2018 en henvendelse fra Qeqqata Kommunia, at en borger havde set en mistænkelig ræv i Sarfannguit. Ræven blev bidt ihjel af en slædehund, og ræven er siden blevet testet positiv for rabies.

Slædehundene i bygden er alle vaccineret mod rabies, og de er således ikke i risiko for at blive smittet. Hunde der vaccineres mod rabies er fuldt beskyttet 21 dage efter de er blevet vaccineret, og denne beskyttelse er gældende op i til 3 år efter vaccineringen.

VFMG vil understrege, at en del af rævebestanden i Grønland er inficeret med rabies, og derfor udgør de en smitterisiko for denne farlige sygdom, der også kan smitte til mennesker. Derfor er det også af stor betydning, at der er et godt samarbejde mellem myndighederne og borgerne om, at gennemføre vaccinationsprogrammet for hundene og kattene i Grønland.

Slutteligt vil VMFG anbefale, at man holder afstand til mistænkelige ræve og underrette myndighederne, hvis man ser en syg ræv færdes i beboelsesområde eller nær hunde.

Henvendelse ved bekymring om rabies inficerede dyr kan ske på mail til VMFG på uumasut@nanoq.gl