Stemmesedler til alle sikret

Stemmesedler til alle afstemningssteder i Grønland blev sikret før valget til Inatsisartut tirsdag den 24. april 2018

”Det er nu arrangeret, at Air Greenland kører ud til iskanten. Der skal de møde hundeslæden, som vil tage forsendelsen med til Savissivik”. Sådan lød den sidste mail fredag eftermiddag fra TELE-POST til Indenrigsafdelingen i Grønlands Selvstyre. Lørdag kørte Air Greenlands stationsleder i Pituffik Peter Lillie med bil 35 km ind til den nedlagte amerikanske Camp Tuto. Der mødtes Peter som aftalt kl 18:30 med erhvervsfanger Markus Hansen fra Savissivik. Markus fik stemmesedlerne på sin hundeslæde og kørte straks de 150 km over indlandsisen tilbage til Savissivik.

Kun i kraft af dette helt enestående samarbejde mellem Air Greenland og beboerne i et af landets mest afsidesliggende bosteder er det lykkedes at sikre, at også dette afstemningssted har kunnet nå at få stemmesedler til tiden.

43.000 stemmesedler

Fly, helikopter, skib, speedbåd, bil, snescooter og hundeslæde har de seneste 14 dage været på arbejde for at sikre, at 43.000 stemmesedler er kommet ud i alle afkroge af landet inden valget tirsdag den 24. april.

TELE-POST har ansvaret for at bringe alle forsendelserne ud. Det hele blev den 9. april sendt fra Nuuk som ’Jetpost’, selvom lige netop ’jet’, nok er noget nær det eneste, der ikke har været benyttet for at få 87 pakker frem til 71 afstemningssteder.

- TELE-POSTs ansvar for at udsende valgmateriale er en af de vigtigste opgaver, som vi har rent logistisk og samfundsmæssigt. Det ansvar er vi meget beviste om, og det gør, at vi er endnu mere oppe på dupperne med lige netop de forsendelser, fortæller centerchef Susanne Kristensen, som sammen med distributionsleder Aviaja Holm har ansvaret for at få valgmaterialet frem til tiden.

Nødvendigt at improvisere

Ansvaret har været til at føle. Alle forsendelserne har været fulgt elektronisk. Da forsendelserne til Qaanaaq-området strandede i Ilulissat, tog Aviaja Holm en hurtig beslutning. Savissivik ville kun kunne nås i tide, hvis den forsendelse blev omdirigeret til Pituffik. Besked blev sendt til postcenteret i Ilulissat. Kun takket være denne snarrådighed, kunne TELE-POST fredag eftermiddag sikre forsendelsen til Savissivik.

Også i Sydgrønland har der været udfordringer. Vejret har drillet. Det betød, at en ellers planlagt helikoptertur fra Qaqortoq til Arsuk onsdag den 18. april måtte aflyses. I stedet for blev forsendelsen bragt til Royal Arctic Lines lokale forsyningsskib, som anløb Arsuk søndag den 22. april med de nødvendige stemmesedler. Til landets allersydligste bosteder ved Nanortalik har TELE-POST dels måttet chartre en speedbåd til at bringe forsendelserne frem i tide, dels bragte TELE Charter helt ekstraordinært stemmesedlerne med til på en flyvning til Alluitsup Paa.

Qeqertat: 18 vælgere

Ved valget til Inatsisartut er der 72 afstemningssteder. Afstemningsstedet i Nuuk er med 12.941 stemmeberettigede personer det største afstemningssted. Godthåbhallen er rammen for stemmeafgivningen i Nuuk. Her har 31 % af samtlige stemmeberettigede mulighed for at afgive deres stemme. De resterende 69 % af vælgerskaren er fordelt på de øvrige 71 afstemningssteder. Her er Qeqertat ved Qaanaaq, Kangerluk ved Qeqertarsuaq og Qassimiut ved Qaqortoq med henholdsvis 18, 20 og 20 stemmeberettigede de tre mindste afstemningssteder.

Syv partier og 232 kandidater

Til valget er for første gang hele syv partier blevet godkendt som opstillingsberettigede, og der er i alt opstillet 232 kandidater til de 31 pladser i Inatsisartut. Indenrigsafdelingen er sekretariat for Valgnævnet og er således ansvarlig for den praktiske gennemførelse af valget. Sammen med IT-firmaet Kimik iT sørger Indenrigsafdelingen for, at alle vil kunne følge den spændende optælling af de afgivne stemmer på valg.gl (qinersineq.gl). På hjemmesiden vises de optalte stemmer i samme øjeblik, de er indtastet i kommunerne. Når Valgnævnet har godkendt det enkelte afstemningssteds optælling, skifter feltet med afstemningsresultatet til grøn. Når resultaterne fra alle 72 afstemningssteder er grønne, foreligger det samlede foreløbige landsresultat. Indenrigsafdelingen oplyser, at det er umuligt at forudse, om det foreløbige resultat vil komme til at foreligge før eller efter midnat natten mellem tirsdag og onsdag.

For yderligere oplysninger: Kontakt afdelingschef i Indenrigsafdelingen Klaus Georg Hansen – Mobil: 54 73 46 – Email: kgh1@nanoq.gl

Stemmesedler til Savissivik blev overdraget fra Peter Lillie, Air Greenland, til erhvervsfanger Markus Hansen fra Savissivik, ved Camp Tuto på kanten af Indlandsisen 35 km øst for Pituffik. Markus bragte derfra stemmesedlerne med hundeslæde 150 km over Indlandsisen til Savissivik. (Foto: Kjell Selleskog)