Tillykke til fiskere og fangere

Af: Karl-Kristian Kruse, Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst

"På vegne af Naalakkersuisut ønsker jeg fiskere og fangere og deres familier tillykke med jeres dag.

Jeg vil lykønske enhver fisker og fanger i det store vidstrakte land, som vi bor i. Endvidere vil jeg også i anledning af dagen ønske tillykke til KNAPK, som har 73 lokalafdelinger i vort land.

Jeg har siden barnsben set op til de lokale fiskere og fangere i Niaqornat, som hver eneste dag bragte kød på bordet, som de fanget ud for vores bygd.

Det er et erhverv, som stiller store krav til den enkelte fisker og fanger.

Hvis man ikke bestiller noget, er der ikke mad på bordet, især hvis partneren ikke har fast arbejde. Med andre ord, man skal være stræbsom person, hvis man skal være fisker og fanger.

Der er stadig for mange forhindringer for stræbsomme fiskere i landet, eftersom de ikke kan indhandle deres fangster optimalt i højsæsonen.

Jeg mener, at det er langt fra nok, idet fiskere i flere bygder, til stadighed må transportere deres fangst til større bygder eller byer. Jeg så ved selvsyn sådanne flere forhold, da jeg rejste rundt i Kangaatsiaq-distriktet i sommers.

Der er ingen tvivl om, at der er driftige og stræbsomme fiskere i de pågældende bygder, som umiddelbart ikke kan indhandle alle deres fangster, idet de må nøje afveje, hvor meget de kan have ombord i deres joller, når de skal transporterer dem til et andet sted.

Endvidere er der restriktioner for indhandling af fisk i højsæsonen, idet koncernen ikke har taget højde for frysekapaciteter i bygdernes anlæg. Det er tilbagevendende problem, som koncernen må løse i de nærmeste.

Fiskeriloven

Naalakkersuisut har en koalitionsaftale som vi skal forholde os til. Et af de væsentligste punkter i koalitionsaftalen er fiskeriloven. Ifølge aftalen skal den være færdig behandlet i Inatsisartut.

Der er centrale forhold som Inatsisartut skal førstebehandle i morgen, torsdag den 16. november.

Jeg håber inderligt, at Inatsisartut vil behandle forslaget konstruktivt."

Kontaktperson departementschef, Jørgen Isak Olsen, Departementet for Fiskeri og Fangst. Email: jio@nanoq.gl.