Fremgang i råstofsektoren

Råstof

Der er godt nyt for landets råstofsektor. Den er i fremgang

Åbningen i år af Greenland Ruby A/S rubinmine ved Qeqertarsuatsiaat markerede, at Grønland igen er på listen over lande i verden med en aktiv mineindustri. Samtidig er flere mineprojekter godt på vej til at starte produktionen indenfor de kommende år. I løbet af sommeren har der også været mange efterforskningsaktiviteter over alle dele af landet. Et af de mere omfattende operationer har været North American Nickel, som i et område omkring Maniitsoq har boret 8776 meter fordelt over 23 borehuller.

Der har samtidig været en eksplosiv vækst i antallet af småskalatilladelser. I det seneste år er der ca. blevet meddelt 24 småskalatilladelser. Derfor er der 18% flere småskalatilladelser i 2017 sammenlignet med 2016.

Forvaltningen af råstofsektoren er også forbedret.  Sagsbehandlingstiden for forundersøgelses- og efterforskningstilladelser er faldet med 49% fra 2016 til 2017, så den nu er nede på 60 dage. For småskala har der været en reduktion i sagsbehandlingstiden på 60%, og den er nu  nede på 72 dage.

Naalakkersuisoq for Råstoffer er tilfreds med den positive udvikling indenfor råstofsektoren og udtaler:

Det er en mærkesag for mig, at vi får opbygget en velfungerende råstofsektor, som vil komme alle borgere til gode. Derfor er det en stor glæde for mig, at råstofsektoren i disse år udvikler sig i en positiv retning.

For at skabe yderligere vækst i råstofsektoren har Naalakkersuisoq for Råstoffer iværksat flere forskellige initiativer. Du kan læse meget mere om disse initiativer og de mange andre råstofaktiviteter, som der er blevet gennemført i det seneste år i ugens kronik i Sermitsiaq, som er skrevet af Naalakkersuisoq for Råstoffer.

For yderligere information kan der tages kontakt til:

Jane Petersen Lantz
Ministersekretær - Departementet for Råstoffer
tlf: 346839, e-mail: japl@nanoq.gl

Jørgen T. Hammeken-Holm
Departementschef - Departementet for Råstoffer
tlf: 346846, e-mail: joeh@nanoq.gl