Grønlands dage i Kina

Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen indledte sit officielle besøg i Kina i mandags og afholdte møder i Beijing med den kinesiske viceudenrigsminister Wang Chao, efterfulgt af møde på Chinese People’s Institute of Foreign Affairs (CPIFA). Sidst på eftermiddagen blev der efterfølgende holdt møde med State Oceanic Administration (SOA).

Tirsdag deltog alle fire medlemmer af Naalakkersuisut i et samlet erhvervsfremstød -¬ under navnet Grønlandsdag (Greenland Day) - på den danske ambassade i Beijing. I en fyldt sal præsenterede Grønlands Selvstyre, Kalaallit Airports A/S, Nukissiorfiit, Airgreenland, Visit Greenland, Great Greenland og Albatros Travel (Kina) de grønlandske projekter og potentialer indenfor bl.a. erhvervsområdet, lufthavne, vandkraft, turisme, rubiner, drikkevand m.m. i Grønland.

På anden del af handelsfremstødet deltog Naalakkersuisut i samarbejde med Royal Greenland og Polar Seafood i et markedsfremstød i den kinesiske havneby Qingdao, hvor Formanden for Naalakkersuisut bød velkommen til de mange indbudte deltagere og vigtige kunder.

Kina som et vigtigt marked

Sidste år deltog Naalakkersuisut i et lignende arrangement i Qingdao. Her var anledningen en markering af 20-året for grønlandsk eksport og samarbejde med kinesiske handelspartnere. I år valgte Naalakkersuisut at følge op og deltage med tre medlemmer af Naalakkersuisut som udover Formanden for Naalakkersuisut bestod af: Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi Hans Enoksen og Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Karl-Kristian Kruse.

Fiskeriet er stadig langt det vigtigste erhverv for Grønland, og dette understreges ved Naalakkersuisuts deltagelse i receptionen i Qingdao. I den forbindelse udtalte Formanden:

- ”Kina er et af de vigtigste markeder for grønlandsk eksport af fisk og skaldyr, og vil også i årene frem have en central rolle. Grønland har draget stor fordel af Kinas øgede interesse for import af fisk og skaldyr af høj kvalitet. Og høj kvalitet er netop, hvad Grønland kan levere til det kinesiske marked. Kina er derfor i et grønlandsk perspektiv et interessant og ekspanderende marked med store potentialer.”

Vores grønlandske selskaber har til stadighed brug for partnere, som forstår det kinesiske marked og som kan identificere og finde nye muligheder. Det er disse partnerskaber, som har været essentielle for den nuværende succes, og det er disse partnerskaber som er vigtige fremadrettet, for at fastholde de gode relationer mellem kinesiske og grønlandske selskaber.

Naalakkersuisut står selvfølgelig til rådighed i forhold til at gøre dette samarbejde så frugtbart som muligt. Handelsmæssige forhold, som der fra politisk plan kan gøres noget ved, er vi selvfølgelig også klar til at se på, såfremt der skulle opstå uhensigtsmæssigheder eller barrierer. Det er vigtigt at fastholde og udbygge handelsforholdet til Kina, Polar Seafood og Royal Greenland havde sidste år en samlet omsætning i Kina på 1, 3 mia., derfor er det vigtigt at Naalakkersuisut bakker op om vores erhvervsliv og er tilstede sammen om markedsføring i Qingdao.

For nærmere information kontakt: Kst. Departementschef Jacob Isbosethsen +4531573412