Rubinernes lange rejse fra Canada er afsluttet

En lang rejse på 4381 km fra Vancouver i Canada til Grønland er endelig afsluttet. De omtalte rubiner og bjergartsmateriale fra rubinminen ved Aappaluttoq, som i flere år har været i Canada er nu transporteret tilbage til Grønland.

I den sidste forsendelse har Greenland Ruby A/S fyldt en container i Vancouver med rubiner og bjergartsmateriale. Herefter har de begivet sig ud på en længere rejse for at returnere til Grønland, hvor de oprindeligt er udvundet fra.

Naalakkersuisoq for Råstoffer har fulgt sagen tæt, da det har hans højeste prioritet, at råstoffer som udvindes i Grønland kommer alle borgere til gode. Naalakkersuisoq for Råstoffer udtaler:

Råstofferne er vores fælles ejendom. Derfor skal råstoffer, som er udvundet her i landet komme samfundet til gode.

Den sidste forsendelse af rubiner og bjergartsmateriale blev i første omgang transporteret til havnen i Nuuk. Naalakkersuisoq for Råstoffer ønsker, at der ikke skal der ikke herske tvivl om, at rubinerne er tilbage i Grønland. Derfor var geologer fra Departementet for Råstoffer nede at inspicere containeren med rubinerne i havnen ved Nuuk.

Det er dog ikke første gang, at der er blevet kastet inspicerende blikke på rubinerne. Da rubinerne var i Canada blev der af eksterne konsulenter på vegne af Departementet for Råstoffer i perioden 2011-2015 gennemført 10 inspektioner. En enkelt gang tog en embedsmand fra Departementet for Råstoffer også den lange rejse over Atlanten for at inspicere rubinerne. Rubinerne har derfor været underlagt tæt kontrol af Departementet for Råstoffer lige fra ankomsten til Canada og helt frem til tilbagekomst til Grønland.

Rubinernes sidste rejse på 131 km, som er afstanden fra Nuuk til Aappaluttoq nær Qeqertarsuatsiaat, blev afsluttet den 18. oktober da de ankom til Aappaluttoq. De nuværende ejere af rubinminen Greenland Ruby A/S har i henhold til deres overtagelse af TNG tilladelsen og krav fra Departementet fra Råstoffer nu fået transporteret rubinerne tilbage til Grønland. De tilbagebragte rubiner vil nu indgå i produktions- og salgsplanen sammen med de øvrige rubiner, som er udvundet fra området.

Naalakkersuisoq for Råstoffer udtrykker tilfredshed med, at rubinernes rejse er afsluttet. Naalakkersuisoq for Råstoffer udtaler:

Nu hvor Greenland Ruby A/S har transporteret rubinerne tilbage til Grønland, kan vi omsider sætte punktum for sagen. Det har været et langt forløb, men heldigvis med en god afslutning. Jeg kan derfor med tilfredshed konstatere, at den korund som er udvundet her i landet nu i størst muligt omfang kommer alle borgere til gode.

Departementet for Råstoffer har udgivet en pressemeddelelse om samme emne tidligere i forløbet http://naalakkersuisut.gl/da/Naalakkersuisut/Nyheder/2017/08/160817_rubiner

For yderligere information kan der tages kontakt til:

Jane Petersen Lantz, Ministersekretær - Departementet for Råstoffer, tlf: 346839, e-mail: japl@nanoq.gl

Jørgen T. Hammeken-Holm, Departementschef - Departementet for Råstoffer, tlf: 346846, e-mail: joeh@nanoq.gl