Grønland med i vigtige forhandlinger om pelagiske bestande i Nordatlanten

Der har i løbet af de seneste uger været kyststatsforhandlinger om makrel og sild i London.

Disse bestande forekommer over hele Nordatlanten, og derfor samarbejder landene om forvaltningen af dem.

Siden Grønland blev anerkendt som kyststat til makrel sidste år, har Grønland samarbejdet med de andre lande om at få en fælles forvaltning af bestanden.

Der er lige nu en kyststatsaftale, som kun omfatter tre lande, nemlig EU, Norge og Færøerne, mens Grønland og Island ikke er med.

Under makrelkyststatsmødet var Grønland parat at forhandle, men Norge, EU og Færøerne ville ikke åbne deres aftale for nye forhandlinger inden for de næste par år.

Grønland har nu i to år ført frem, at vi også er kyststat med hensyn til sild. Dette er på baggrund af, at vi i flere år har fisket i sild i Østgrønland. At være kyststat betyder, at vi har mulighed for at være med rundt om forhandlingsbordet, når landene skal beslutte sig for, hvordan bestanden skal forvaltes.

Grønland har fået mere støtte til vores krav om at blive anerkendt som kyststat, men Rusland vil stadig ikke støtte det. Kyststaterne til sild er Island, Færøerne, Norge, Rusland og EU. På nuværende tidspunkt er der ingen aftale om sild.

“Det er meget vigtigt for Grønland, at vi er med i forhandlingerne om de store fælles pelagiske bestande i Nordatlanten. Det er kun, når alle lande samarbejder, at vi kan være sikre på, at bestandene er bæredygtige. Jeg synes derfor, at det er skuffende, at der ikke har været meget fremdrift under denne forhandlingsrunde, og at alle lande ikke forstår, at Grønland også er kyststat med hensyn til sild. Men dette vil vi arbejde for i den kommende tid”, udtaler Naalakkersuisoq Karl-Kristian Kruse.

Det er Departementet for Fiskeri og Fangst sammen med biologer fra Grønlands Naturinstitut og repræsentanter fra fiskerierhvervet i Grønland, der deltager i forhandlingerne.

For nærmere information kontakt Katrin Vilhelm Poulsen, specialkonsulent, Departementet for Fiskeri og Fangst, tlf: 55 33 46, email: kavi@nanoq.gl