Gennemkog altid kød fra rovdyr – det kan have trikiner i sig!

Du skal altid gennemkoge eller gennemstege kød fra isbjørn, hvalros, sæl og andre rovdyr, idet smitte med trikiner til mennesker kan undgås fuldstændig ved korrekt varmebehandling af kødet.

Du skal opvarme kødet til en kernetemperatur på mindst 75° C. Herefter er der ingen smitterisiko. Kød, der er tilstrækkeligt gennemkogt eller gennemstegt, har en grå eller gråbrun farve.

Der skal ikke længere foretages trikinkontrol af kød fra isbjørn og hvalros fra den 1. september 2017, før kødet må sælges eller bortgives, eftersom bekendtgørelse af 14. marts 1966 om tvungen trikinkontrol i Grønland, også kendt som ”Trikinbekendtgørelsen”, ophæves.

Baggrunden for ophævelsen af ”Trikinbekendtgørelsen” er, at de analysemetoder, der i dag bruges til at undersøge kød for trikiner i Grønland, er utilstrækkelige.

Trikinkontrollen er ikke følsom nok til entydigt at vurdere, om kød er inficeret med trikiner eller ej. Derfor giver trikinkontrollen en falsk tryghed for forbrugerne.

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG), Departementet for Sundhed og Landslægen henstiller derfor til, at alt kød fra isbjørn, hvalros, sæl og andre rovdyr som udgangspunkt skal betragtes som trikininficeret.

Frysning eller tørring af kød dræber ikke trikinlarver, fordi larverne har tilpasset sig et koldt og tørt klima. Derfor er opvarmning ved gennemkogning eller gennemstegning af kødet den eneste garanti for at undgå smitte med trikiner.

 

Med venlig hilsen
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland, Departementet for Sundhed og Landslægen

 

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland
Imaneq 1A 701
3900 Nuuk
Email-adresse: uumasut@nanoq.gl
Telefonnr.: 34 50 00