Den danske regerings tilsagn om støtte har stor betydning

Naalakkersuisut og Qaasuitsup Kommunia er glade for regeringens fortsatte støtte efter naturkatastrofen ved Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har offentliggjort, at den danske regering har besluttet at søge Folketingets tilslutning til at støtte Grønland med 30 mio. kr., til nye boliger og til at hjælpe de ramte med at skabe en ny tilværelse.

Formanden for Naalakkersuisut og Borgmester i Qaasuitsup Kommunia Ole Dorph udtaler samstemmende:

”Regeringens tilsagn om støtte på 30 mio. kr. betyder meget for, at selvstyret og kommunen kan hjælpe alle de evakuerede borgere efter naturkatastrofen med at bygge en ny tilværelse op.

Det er både hårdt og dyrt for de katastroferamte, at skulle starte forfra med sin tilværelse et nyt sted. Bolig, erhvervsmuligheder, indbo, tøj osv. er alt sammen vigtige elementer i en families liv og tryghed.
Derfor er regeringens støtte vigtig for den hjælp, vi kan tilbyde de ramte borgere og familier. Vi håber derfor, at Folketinget vil støtte regeringens gode initiativ.

Naalakkersuisut meldte ud i sidste uge, at vi sammen har fundet i alt 70 mio. kr. til genhusning og genetablering efter tsunamien. Med støtten fra den danske regering vil vi råde over i alt ca. 100 mio. kr., som kan anvendes til, først og fremmest, at skaffe nye boliger til de ramte familier. Det skal føre med sig, at alle ramte familier kan få en tidssvarende ny bolig og at vi så hurtigt som muligt kan opføre de nye boliger, der skal til for at løse behovet.”

10 mio. kr. til GEUS

Den danske regering har desuden besluttet at afsætte 10 mio. kr. til, at GEUS kan undersøge risikoen for alvorlige fjeldskred i hele Grønland. Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen udtaler om dette projekt:

”Det har været et ønske fra vores side, at befolkningen i hele landet får en professionel vurdering af, om der er særlige risici for fjeldskred, som de skal være opmærksomme på i det område, de færdes i. Jeg er glad for, at regeringen har besluttet at følge op på dette og betale for, at GEUS gennemfører en sådan undersøgelse.

Vi har set i den første tid efter katastrofen, hvor stor betydning politiets, beredskabsstyrelsens og forsvarets indsats har haft for de ramte borgere. Den har været uvurderlig. Jeg er naturligvis glad for, på hele Grønlands vegne, at regeringen fortsat følger med i arbejdet efter naturkatastrofen og at man fortsat stiller sig til rådighed for at yde en indsats.”

Du kan læse alle pressemeddelelser vedr. naturkatastrofen her.

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Informationschef Paornánguaq Kleist, Formandens Departement, på mobil +299 55 94 24 eller e-mail paok@nanoq.gl

Kommunaldirektør Hans Eriksen, Qaasuitsup Kommunia på mobil +299 56 49 64 eller e-mail hae@qaasuitsup.gl