Vedrørende adgang til Pituffik for borgerne fra Qaanaaq

Svar til åbent brev fra KNAPK af Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Suka K. Frederiksen

Naalakkersuisut har modtaget et åbent brev fra KNAPK vedrørende adgang til Pituffik for borgerne fra Qaanaaq.

På vegne af Naalakkersuisut kan jeg informere, at adgang til basen primært følger bekendtgørelse nr. 138 af 8. februar 2010 om adgang til og færdsel i visse dele af Grønland. Ifølge bekendtgørelsen kan personer med folkeregisteradresse i Grønland nord for breddegraden, 75 grader N og vest for længdegraden 63 grader W, frit indrejse til, udrejse fra og rejse igennem forsvarsområdet.

Det danske forsvars forbindelsesofficer på Thulebasen har oplyst, at nuværende praksis er, at beboerne har mulighed for optankning af både så længe der er nok benzin til rådighed på basen. Tankanlægget ejes og opereres ikke af US Air Force, men af det selskab, der står for vedligeholdelse af basen. Selskabet laver en konkret vurdering af mulighed for salg af benzin ud fra hensyn til, om selskabet har nok benzin til de forretningsmæssige formål, som benzinen er indført til.

Praksis for adgang til indkøb af forsyninger følger af aftale mellem forbindelsesofficeren og den amerikanske base Commander. Lokale har adgang til at handle i fødevareudsalget ”Degli”, som er fødevareudsalg drevet af det selskab, der står for vedligeholdelse af basen, i ”Dundas Buffett Restaurant” samt i begrænset omfang i ”BX”, basens amerikanske supermarked.

På den baggrund og under de aftaleforhold som nu har været gældende i flere år, har personer og fangere, inkl. KNAPKS medlemmer mulighed for at stoppe over i Pituffik. Dette er ligeledes bekræftet af udenrigsministeriet.