Kulturlandskabet Kujataa i Grønland på Verdensarvslisten

Verdensarvskomiteen under UNESCO har netop optaget kulturlandskabet Kujataa i Grønland på Verdensarvslisten

Det enestående landbrugs- og kulturlandskab Kujataa i det Sydgrønland er netop blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Dermed kommer det smukke landskab i fint selskab med over 1050 andre kultur- og natursteder i verden, som tæller både Akropolis i Grækenland, Den Kinesiske Mur i Kina, Christiansfeld i Danmark og risterrasserne i Philippinerne samt Ilulissat Isfjord.

Naalakkersuisoq for Kultur Doris Jakobsen har netop modtaget den glædelige nyhed om, at ansøgningen nu endelig er blevet behandlet af komitéen og er optaget på verdensarvslisten. Med optagelsen har Grønland nu to områder på UNESCOs verdensarvsliste, og Naalakkersuisoq for Kultur Doris Jakobsen håber, at anerkendelsen vil have lige så positiv virkning som verdensarvsområdet Ilulissat Isfjord.

Verdensarvsområdet Kujataa dækker et areal på cirka 350 kvadratkilometer og består af 5 delområder i fjordsystemet omkring Tunulliarfik (Skovfjorden) og Igaliku Fjorden. Områderne er: 1. Qassiarsuk, 2. Igaliku, 3. Sissarluttoq, 4. Tasikuluulik og 5. Qaqortukulooq-Upernaviarsuk, med øen Arpatsivik inddraget.

Verdensarvskomiteen har i deres overvejelser blandt andet lagt vægt på, at landskabet mellem Davisstrædet og indlandsisen rummer usædvanligt velbevarede ruiner efter nordboernes beboelser og genoptagelsen af livsformen med det moderne landbrug, som inuit påbegyndte i 1700-tallet.

Læs mere om Kujataa

(http://naalakkersuisut.gl/da/Naalakkersuisut/Departementer/Uddannelse-Kultur-Forskning-og-Kirke/Kultur-og-Kirke/Kultur/Kulturarv)

(http://slks.dk/verdensarv/nye-forslag-tentativlisten/kujataa-et-subarktisk-landsbrugsomraade-i-groenland/)

Læs mere om Rigsfællesskabets verdensarvssteder

(http://slks.dk/verdensarv/verdensarv-i-danmark/)

Yderligere oplysninger: Ministersekretær Rosa Thorsen, E-mail: rosat@nanoq.gl, tlf. 55 33 03