Tak for en ekstraordinær indsats

Af: Kim Kielsen, Formand for Naalakkersuisut

Politiet har besluttet at indstille eftersøgningen af de fire savnede fra Nuugaatsiaq, efter det store fjeldskred og den efterfølgende flodbølge i Uummannaq-området forrige lørdag aften. De formodes at være omkommet som følge af denne naturkatastrofe.

Jeg vil derfor udtrykke min dybeste medfølelse til de efterladte og pårørende og til de, der har mistet en ven eller bekendt.

Jeg er glad for, at Erik Jensen og jeg, på vegne af Naalakkersuisut, fik mulighed for at mødes i Uummannaq med borgerne fra de evakuerede bygder og at komme rundt i området og mødes med de borgere, der bor i resten af Uummannaq-området – de områder, der ikke er berørt direkte af katastrofen. Vi mærker tydeligt, hvor hårdt hændelsen havde ramt befolkningen i hele området ved Uummannaq, men naturligvis især borgerne fra Nuugaatsiaq og de andre evakuerede bygder.

Derfor er det på sin plads at vise respekt og anerkendelse for den helt ekstraordinære indsats, mange har gjort for at hjælpe de, der er ramt af naturkatastrofen. Enhver har kunnet følge med i den store indsats, politiet og forsvaret har gjort for at hjælpe og koordinere 24 timer i døgnet. Denne indsats afkræver respekt og vi skylder politiet og forsvaret en stor tak for indsatsen, da katastrofen indtraf.

Vi er også imponeret over at mærke den indsats, man fra kommunens side har gjort for at hjælpe de evakuerede og tage over efter politiet og forsvaret. Det kommunale beredskab har, sammen med selvstyrets beredskabsafdeling, været i gang på 24 timer i døgnet, ligesom mange i øvrigt i kommunen har lagt alle deres kræfter i at hjælpe de evakuerede medborgere. Vi siger en stor tak for denne indsats. Det er tydeligt at mærke, hvor meget den har betydet for de berørte.

Dertil kommer de mange frivillige organisationer, virksomheder, departementer, institutioner osv., som også har lagt de normale opgaver og rutiner fra sig, for at hjælpe dér, hvor der er behov. Både blandt os selv, men også i Danmark og fra andre steder i verden. På ganske få dage er det for eksempel lykkes at samle de bedste folk på verdensplan med viden om, hvordan man skal forstå naturkatastrofen ved Nuugaatsiaq og hvordan man skal sikre sig mod at noget lignende skulle ske igen. Vi ser nu frem til deres råd og vejledning.

Det var også mærkbart for Erik Jensen og mig, uanset hvor i distriktet vi mødtes og talte med folk, hvor stort et sammenhold der vises fra alle sider i denne alvorlige situation. Jeg er meget stolt over det sammenhold, jeg mærker i befolkningen. Dét sammenhold bliver en væsentlig styrke fremover, når befolkningen i Uummannaq området igen skal finde tilbage i en tryg hverdag. Det gælder, uanset om man har været direkte berørt af katastrofen eller ej.

Befolkningen i Uummannaq-området skal ikke være i tvivl om, at hele samfundet er klar til at støtte op om de ting, der skal ske fremover. Det har vi allerede set, fra det øjeblik hvor katastrofen indtraf, hvor frivillige har tilbudt at hjælpe, der hvor der er brug for hjælp. Hermed er også givet Naalakkersuisuts tak for den store mærkbare vilje og lyst til at hjælpe og gøre en forskel for de katastroferamte.