Situationen i Uummannaq-området efter tsunami-bølgen den 17. juni

Grønlands Beredskabskommissionen blev indkaldt straks efter hændelsen med tsunami-bølgen d. 17. juni, der er siden blevet afholdt 12 møder i kommissionen. I starten af krisen var der få timer mellem møderne, for det er vigtigt at sikre, at alle handler hurtigt, samarbejder og er velorienteret om, hvordan krisen udvikler sig. Medlemmer af Grønlands Beredskabskommission skal altid være klar til hurtigt at stille i kommissionen.  Grønlands Beredskabskommission mødes fysisk i Grønlands Selvstyre.

Grønlands Beredskabskommission er ansvarlig for at sikre en overordnet tværgående krisestyring på tværs af grønlandske aktører og rigsmyndigheder.

”Jeg er som formand for beredskabskommissionen imponeret over indsatsen på tværs af myndigheder. Der bliver arbejdet i døgndrift i beredskabskommissionen under en krise som denne. Der fokuseres hele tiden på at sikre de bedst mulige løsninger og på at være på forkant med situationen”, udtaler beredskabskommissionens formand Mette Skarregaard.

Eksperter vurderer, at der forsat er risiko for en mulig tsunamibølge udløst af skred fra især et område 1 km vest for 17. juni skredområdet, men også fra andre mulige svaghedszoner. Derfor er beredskabskommissionen i gang med at lave en beredskabsfaglig vurdering af sikkerheden fremover for Nuugaatsiaq og Illorsuit. Det vigtigste ud fra en beredskabsmæssig synsvinkel er, at man ikke risikerer tab af yderligere menneskeliv.

”Jeg er samtidig glad for, af hensyn til beboerne i Uummannaq-området, at beredskabskommissionen vurderer, at der ikke er konkret fare eller risici for Uummannaq eller de andre bygder i området”, fortsætter Mette Skarregaard.

Beredskabskommissionen skal ikke træffe beslutning om Nuugaatsiaqs og Illorsuits fremtid, men udelukkende komme med en beredskabsfaglig vurdering, som vil blive givet videre til Naalakkersuisut.

For yderligere oplysninger kontakt Departementschef Mette Skarregaard Pedersen (tlf. 34 51 22, e-mail mesp@nanoq.gl) eller fung. afdelingschef for Miljø- og Beredskab Per Ravn Hermansen (tlf. 34 67 11, e-mail per@nanoq.gl)