Kulturpris til Ville Siegstad & Niels-Henrik Lynge og Opmuntringspris til Josef Tarrak Petrussen

Den Grønlandske Kulturpris er i år gået til hundeslædekusk Ville Siegstad og journalist Niels-Henrik Lynge, mens rapperen Josef Tarrak Petrussen modtager Naalakkersuisut Opmuntringspris. Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Doris Jakobsen, stod for overrækkelsen af de to priser i Katuaq, Grønlands Kulturhus, på Nationaldagen den 21. juni.

Om Ville Siegstad sagde Doris Jakobsen blandt andet:

- Han er en ’grand old man’ indenfor hundeslædevæddeløb og har deltaget adskillige gange i lokale mesterskaber i Ilulissat og Diskobugten siden 1975, samt ved Avannaata Qimussersua siden løbet startede i 1989. Han har vundet førstepladsen i adskillige lokale mesterskaber og ved mesterskaber i Diskobugten. Desuden har han vundet førstepladsen i det prestigefyldte væddeløb Avannaata Qimussersua i 1996, 2004 og 2009, og har deltaget flest gange. Han er særlig kendt for sine velplejede og flotte hunde.

Om Niels-Henrik Lynge sagde Doris Jakobsen blandt andet:

- Han gik i Realskolen fra 1954 til 1958, blev student på Frederiksberg, og blev uddannet som journalist i Danmarks Journalisthøjskole. Han er tidligere redaktør i KNR, hvor han producerede de populære udsendelser om miljø- og naturprogrammer samt andre kulturprogrammer. En velkendt stemme i medierne og i forhold til kulturen, samt ift. sine gode sprogkundskaber. I KNR var han udlandsreporter og naturmedarbejder, og har med sine udsendelser formidlet information om natur og historie, ligeså vel som han har formidlet kultur til glæde for lytterne og seerne. Programmerne om miljø og natur på TV blev meget populære, hvor familierne samledes foran TVet, når de blev udsendt.

Om Josef Tarrak Petrussen sagde Doris Jakobsen blandt andet:

- Han er debuttant indenfor musikverdenen og har gjort sig bemærket både her i landet og i udlandet med sin opsigtsvækkende, debatskabende og provokerende udgivelse i sidste år. Musikvideoen med sangen ”Tupilak”, som han udgav, er en hård, provokerende og opsigtsvækkende sang. En sangskriver, som beskriver problematikker uden filter som vækker os alle sammen; en evne som kunstneren besidder.

Naalakkersuisut stiftede Den Grønlandske Kulturpris i 1982. Den uddeles sammen med 50.000 kr. til en eller flere personer eller organisationer, der har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv. Prisen uddeles hvert år på Nationaldagen, den 21. juni. Naalakkersuisut Opmuntringspris på 10.000 kr. blev stiftet i sidste år. Den uddeles til et ungt talent i forbindelse med Kulturprisen.

For yderligere oplysninger kontakt Pia Lynge (Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke)
Toqq/direkte 345706

PILY@nanoq.gl

Talen kan læses her

Billedserie fra Katuaq