Forfatningskommissionen holder sit første møde

I dag, 19. Maj 2017, afholdtes der i Hans Egedes hus historiens første møde i forfatningskommissionen. Dermed er arbejdet med forfatningen gået i gang.

Forkvinden for Forfatningskommissionen, Vivian Motzfeldt, nævnte under det første møde at man skal huske på at:

"Alle har ansvaret for og rettighed til at deltage i arbejdet mod selvstændighed. Selvstændighed er ikke en gave, det skal opnås via samarbejde. Vi var under det første møde i Forfatningskommissionen i højtidsstemning og sang vores nationalsang, vi har taget et vigtigt skridt i Grønlandshistorien. Tillykke til det grønlandske folk, det vigtigste trin er nu taget. Vi vil sammen med jer forme vores forfatning, hvor vi fælles tager ejerskab.”

Under mødet blev det stadfæstet at man vil arbejde efter en forfatning der skal gælde når vores land bliver en stat. Som tidligere offentliggjort bliver forkvinden for kommissionen Vivian Motzfeldt (Siumut) og næst-forkvinden bliver Mimi Karlsen (Inuit Ataqatigiit). Mødet blev holdt under en positiv atmosfære i sammenhørighedens ånd. 

Forfatningskommissionen diskuterede især hvordan man bedst og klogest samler folket, ligesom man finder det vigtigt at man inkluderer alle bosteder. 

Ligeledes blev det pointeret, at det er vigtigt, at alle føler et ejerskab med forfatningen, og at folket samles om at tage det næste skridt. 

Der var også en god diskussion om værdierne, hvor det skal stadfæstes at resurserne til lands og til vands er vores ejendom, samt at der skal være plads til vores forskelligheder og der skal være mere lige muligheder. 

Vi lever i et stort land, og vores levemåde, værdier og sprog er grundlag for vores identitet og skal beskyttes. 

Det grønlandske folk skal være med til at beslutte hvordan staten skal se ud, for eksempel hvordan demokratiet skal formes er noget alle skal bidrage til. Vi er et lille folk, og for at forhindre at vi bliver et minoritet, er det vigtigt at sikre vores demokrati.

Muligheden for at blive medlem af Forenede Stater som et anerkendt stat som andre stater, ligesom NATO er en mulighed i forhold til forsvar, blev også diskuteret. 

Opstarten af Forfatningskommissionens sekretariat er en vigtig prioritet, så vi kan komme i gang med det vigtige arbejde. 

Det er en stor opgave, las os alle samarbejde for vores elskede land. 


For yderligere information, kontakt AC-fuldmægtig, Hans Peder Kirkegaard, hpki@nanoq.gl, tlf: 34 68 44

For yderligere information, så kontakt forkvinden for Forfatningskommissionen, Vivian Motzfeldt, vivian@inatsisartut.gl