Hundehvalpe skal vaccineres når de er 12 uger gamle

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland, VFMG, anbefaler, at man vaccinerer hundehvalpe mod hundesyge og parvovirus, når de er 12 og 16 uger gamle samt når de er 1 år gamle.

Derefter skal hunden genvaccineres hvert tredje år. VFMG anbefaler endvidere, at dyret vaccineres med den lovpligtige rabies-vaccination, når hvalpen er 16 uger gammel og derefter hvert tredje år.

Hvad er hundesyge, canine distember virus

Hundesyge er en vidt udbredt og smitsom virussygdom, der ses hos hunde, ræve, ulve og beslægtede arter, f.eks. hos mink og fritte.

Sygdommen forekommer fortrinsvis hos unge hunde, men også voksne og ældre hunde kan blive smittet.

Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin.

En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.

Rabies*, Hundesyge og Parvovirus er de sygdomme som det er vigtigst, at vaccinere mod og dermed forbygge hos de Grønlandske slædehunde og hunde. *Gyldig rabies vaccination er lovpligtigt for samtlige Grønlandske slædehunde og hunde.

Symptomerne på hundesyge:

Symptomerne opstår, når virus har spredt sig rundt i alle væv over hele kroppen. Hunden får øget temperatur (39,5-40,5) i op til 3 dage. Derefter falder temperaturen til det normale. Efter et par dage opstår der igen en temperaturstigning på grund af ledsagende bakterieinfektioner.

Symptomerne kan være:

• Nedsat appetit

• Grønligt flåd fra øjne og næse

• Opkast og diarré

• Væskemangel

• Hoste/bronkitis/lungebetændelse

• Fortykkelse af huden på trædepuder og snude

Behandling

Behandling: Der er ikke nogen behandling for selve hundesyge. Man kan behandle alle de tilstødende bakterieinfektioner med antibiotika og give den nødvendige symptombehandling (væske ved væskemangel osv.). I en del tilfælde dør hunden trods behandlingen af hundesyge og VFMG anbefaler derfor aflivning af hunde.

Kontakt: Uumasut@nanoq.gl, telefon 345000, Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland