NAKUUSA er for alle i Grønland - uanset sprog, nationalitet og kultur

Sara Olsvig

 

I påskedagene bragte en Facebook-status, skrevet på en personlig Facebook-side, stor debat på Facebook og Sermitsiaq.ag. Opslaget, der er skrevet af en medarbejder ansat i projektet NAKUUSA, opfordrer i hårde vendinger og med skældsord dansktalende grønlændere til at lære det grønlandske sprog.

Samarbejdsparterne bag NAKUUSA, Naalakkersuisoq Sara Olsvig og generalsekretær i UNICEF Danmark, Steen M. Andersen, har modtaget en række henvendelser, hvor man vil vide, om udtalelserne også dækker NAKUUSAs holdninger. Sara Olsvig og Steen M. Andersen tager dyb afstand fra tonen og ordvalget i udtalelserne og understreger, at den på ingen måde repræsenterer NAKUUSA, men udelukkende er et udtryk for medarbejderens personlige holdninger.

I UNICEF, og herunder NAKUUSA, arbejder vi for at fremme rettighederne som nedskrevet i FNs Børnekonvention. Vi kan ikke understrege nok, at NAKUUSA varetager interesser og arbejder for ALLE børn i landet – uanset sprog, køn, social status, religion og kultur”, udtaler UNICEF Danmarks generalsekretær Steen M. Andersen.

Også Sara Olsvig, Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen, understreger, at ytringerne på ingen måde repræsenterer Naalakkersuisuts eller departementets holdninger

”Vi skal i en positiv tone opfordre alle børn til at lære flere sprog”, siger Naalakkersuisoq Sara Olsvig, og fortsætter:

Vi har alle ret til at udtrykke vores holdninger, men jeg opfordrer til, at debatten - uanset om den foregår på Facebook eller andre steder – holdes på et sagligt niveau. Særligt for vores børn skal vi være forbilleder i vores debatform. Naalakkersuisut står for en konstruktiv sprogdebat og ikke en sprogdebat, som skaber yderligere splittelse i samfundet. I vores arbejde med børns rettigheder er det vores pligt at være rollemodeller for en inkluderende og god tone, også i sprogdebatten”.

Børnekonventionen siger, at børn har ret til at leve i overensstemmelse med deres egen kultur og til at praktisere deres egen religion og tale deres eget sprog. Dette skal voksne sikre og støtte op om.

Naalakkersuisut og UNICEF anerkender nødvendigheden af, at sprog har stor betydning, at debatten om sprog er vigtig men også, at den vækker mange følelser, uanset om man er enkeltsproget på grønlandsk eller på dansk. Det er vigtigt, at alle voksne udviser en sober og saglig tilgang til emnet således, at vi kan være forbilleder for de kommende generationer.

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Generalsekretær Steen Andersen, UNICEF Danmark, SAndersen@unicef.dk

Ministersekretær Nina Jul Larsen, Departementet for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen, nina@nanoq.gl