Sådan undgår du at blive smittet med trikiner!

Stemningsbillede af Indlandsisen

Fællespressemeddelelse fra Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland og Landslægen

Hvis du koger eller steger dit kød i lang tid, er der ingen risiko for smitte!

Hvordan skal kødet behandles:

Under tilberedning af kødet skal temperaturen i midten af kødet komme op på mindst 75 grader Celsius.

Kød, der er varmebehandlet korrekt, har en grå eller gråbrun farve.

I Grønland vil frysning eller tørring af kød ikke dræbe trikinlarver, fordi larverne har tilpasset sig et koldt og tørt klima.

Baggrund:

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland og Landslægen udsender denne pressemeddelelse på baggrund af en sag fra sommeren 2016.

Her blev flere personer diagnosticeret med trikinose efter at have spist isbjørnekød ved det samme arrangement. Kødet var blevet undersøgt, inden det blev solgt på brættet. Ved undersøgelsen blev der ikke fundet trikiner i kødet.

En rest af det isbjørnekød, som blev serveret ved arrangementet, er efterfølgende blevet undersøgt på et laboratorium i Danmark.

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland har for kort tid siden modtaget svar på denne undersøgelse. Undersøgelsen viste, at kødet var inficeret med trikinlarver.

Trikinose i Grønland:

Trikinose er en sygdom, som overføres fra dyr til mennesker.

I arktiske egne fremkaldes sygdommen af rundormen Trichinella spiralis var. nativa.

Larverne kan være indkapslet i musklerne hos pattedyr, der lever i havet og på landjorden.

I Grønland findes larverne oftest hos isbjørne, hvalrosser, sæler, slædehunde og ræve. Der er ikke diagnosticeret trikiner hos andre pattedyr i Grønland.

Når et menneske spiser trikininficeret kød, der ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet, frigør de indkapslede larver sig i mavesækken. Larverne gennemgår en udvikling og formerer sig i menneskets mavesæk og tarm, og herefter spreder larver sig rundt i kroppen. Til sidst sætter larverne sig fast i musklerne.

Symptomer:

Fra tidspunktet for smitte kan der gå 1-4 uger, før symptomerne viser sig. Hvor alvorlige symptomerne er, afhænger bl.a. af hvor mange larver, man har spist.

De første/akutte symptomer på at være smittet er følgende:

  • Utilpashed
  • Feber
  • Voldsom hovedpine
  • Kulderystelser
  • Svedeture
  • Muskelsmerter
  • Muskeltræthed
  • Hævelser omkring begge øjne
  • Eventuelt diarré

Denne tilstand kan vare i ugevis og skyldes, at larverne vandrer i kroppen.

Efter 1-2 måneder er alle larverne fordelt i muskulaturen. De kliniske symptomer vil gradvist aftage, men muskelsvækkelsen kan fortsætte i endnu nogle uger. Muskelsmerter kan opleves helt op til ½ år efter smitte. Kadavere fra døde dyr kan være smittefarlige i flere uger.

Personer, der har symptomer på trikinose, skal hurtigst muligt kontakte lægen. Sygdommen behandles bedst i det tidlige stadie.

Offentlig trikinkontrol:

Det er lovpligtigt at få kødet fra nedlagte hvalrosser og isbjørne undersøgt for trikiner på det lokale sygehus. Her bliver det ved en laboratorieundersøgelse vurderet, om kødet er egnet til menneskeføde.

Forbrugerens ansvar:

Uanset, om kødet er fundet fri for trikiner ved den offentlige trikinkontrol, anbefaler Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland og Landslægen følgende:

Kød fra dyr, som kan være smittet med trikiner, skal altid varmebehandles. Temperaturen midt i kødet skal have været mindst 75 grader Celsius. Herefter er der ingen smitterisiko.