Fisk til fiskere og kommende fiskere

- Jeg må desværre konstatere, at SIK og GE har misforstået mit budskab om, at 10 procent af udenskærs kvoter på hellefisk, torsk og rødfisk skal stilles til side og kommer i offentligt udbud, hvor personer eller selskaber uden kvoter, kan søge kvoterne, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Hans Enoksen.  

KNR bragte torsdag, den 30. marts 2017 en historie om, at organisationerne SIK og GE anklager Naalakkersuisoq Hans Enoksen for at komme med lodret forkerte påstande, når han argumenterer for at omfordele kvoter.

- Organisationerne prøver bevidst at fordreje mit budskab til at lyde som, at jeg har besluttet at tage 10 procent af kvoterne fra udenskærs kvoterne og give dem til jollefiskere i stedet. Det er ikke korrekt. Det er beklageligt. 

Det er dem selv, som kommer med lodret forkerte påstande, fremhæver Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Hans Enoksen. 

Hans Enoksen understreger igen sin udmelding fra den 28. marts 2017:  

- Ordningen kan for eksempel komme til gode for unge og for andre kystnært fiskere, som i de senere år ikke har haft mulighed for at fiske rentabelt, idet det er blevet sværere, at fiske kystnære fisk. De har ikke fået tildelt kvoter, idet største del af kvoterne er tildelt selskaber.

- Der er ikke et ord om at 10 procent af udenskærs kvoterne skal tilgå jollefiskerne, understreger Hans Enoksen.

Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Hans Enoksen, er stålfast ved beslutningen om, at 10 procent af udenskærs kvoterne på fisk skal tilfalde personer eller selskaber uden kvoter.

- Havets levende resurser er samfundsejede. Kvoterne er tildelt få selskaber. De skal fordeles til flere aktører end hidtil, siger Hans Enoksen.

Kvoten for rejer ved Vestgrønland er fordelt 43 procent til den kystnære flådekomponent og 57 procent til den havgående flådekomponent.

- I kraft af den kystnære flådekomponent opfisker deres kvoter op inden året er omme, skal de have lejlighed til at få del af udenskærs kvoten. Vi kan ikke have fiskefartøjer fortøjet til land, samtidig med at havgående kvoter endnu ikke er opfisket. Det er på tide, at de skal have lov til at fiske fiskearter, som ikke bliver fisket op, understreger Hans Enoksen.


Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef, Departementet for Fiskeri og Fangst. Email: jiol@nanoq.gl.