Forsat brug af Grønnedal taget til efterretning

Naalakkersuisut taget oplysningen om, at Forsvaret forsat vil bruge Grønnedal til efterretning.

”I et åbent brev til Naalakkersuisut opfordrer medlem af Inatsisartut Ineqi Kielsen, Siumut til, at Naalakkersuisut skal give afslag til genetableringen af Forsvaret i Grønnedal.

I 1951 overtog Forsvaret Grønnedal (Kangilinnguit). Det er derfor et område, som Forsvaret længe har brugt, og som Forsvaret nu har besluttet, at de alligevel ikke fraflytter. Denne beslutning har Naalakkersuisut taget til efterretning, som jeg har redegjort for i mit svar til Ineqi Kielsens § 37 spørgsmål om samme emne.

Der er ikke indgået en politisk aftale om, at Forsvaret skal fraflytte Grønnedal, og derfor skal der heller ikke indgås en politisk aftale om, at Forsvaret alligevel ikke fraflytter Grønnedal. Naalakkersuisut har på det oplyste grundlag ingen planer om at sætte sig imod, at Forsvaret alligevel ikke vil fraflytte Grønnedal, men Naalakkersuisut vil fastholde, at der skal tages hånd om forureningen.

Naalakkersuisut har ikke været tilfreds med måden, selvstyret har været inddraget og orienteret på i denne sag. Det følger vi selvfølgelig op på. Ligesom jeg finder, at det er utilfredsstillende, at der endnu ikke er enighed om, hvorledes miljøoprydningen i området skal gennemføres. Jeg afventer forsat at modtage nærmere oplysninger fra Forsvaret om deres beslutning om ikke at fraflytte Grønnedal, hvad den forventes at indebære i praksis. Endelig vil jeg igen fremhæve, at det er vigtigt for Naalakkersuisut, at Forsvarsministeriet tager hånd om og ansvar for miljøoprydningen i Grønnedal. Der skal ryddes grundigt op, uanset at Forsvarsministeriet alligevel ikke fraflytter Grønnedal” udtaler Naalakkersuisoq Suka K. Frederiksen.

 

For yderligere oplysninger, kontakt ministersekretær  Naasunnguaq Olsen, mobil +299 52 36 14 eller e-mail nasu@nanoq.gl.