Grønnedal skal ryddes op – uanset hvem, der bruger det

Blomst

I et dansk medie kan man læse, at et kinesisk selskab har udvist interesse for at opkøbe Grønnedal, og at dette skulle være grunden til, at man nu har valgt at genåbne Forsvarets tilstedeværelse i Grønnedal.

Det er tankevækkende, hvis det er en henvendelse fra et kinesisk selskab, der er den reelle begrundelse for at genåbne tilstedeværelsen i Grønnedal – og ikke Forsvarsministeriets analyse af den fremtidige opgaveløsning i Arktis som oplyst af Forsvarsministeriet. Hvis dette er tilfældet, er det en alvorlig sag. Når det gælder forhold i Grønland, er det vigtigt, at alle oplysninger bliver lagt frem over for Grønland, og derfor har jeg bedt mit embedsværk om at rette henvendelse vedrørende de sidste forhold og oplysninger, som jeg har i sinde af få undersøgt nærmere,” siger Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Natur, Miljø og Landbrug, Suka K. Frederiksen.

Departementet for Selvstændighed, Natur, Miljø og Landbrug er tidligere blevet orienteret om interessen fra et kinesisk selskab, men ikke at dette skulle have haft indflydelse på beslutningen om at genåbne Grønnedal. Departementet venter på at høre nærmere fra Forsvarsministeriet vedrørende de fremtidige planer for genåbning af tilstedeværelsen i Grønnedal:

Det er vigtigt for Naalakkersuisut, at Forsvarsministeriet tager hånd om forureningerne i Grønnedal. Derfor skal der ryddes grundigt op, uanset om Forsvarsministeriet genåbner Grønnedal eller ej” siger Naalakkersuisoq Suka K. Frederiksen.

 

For yderligere oplysninger, kontakt Karen Anne Arleth, afdelingschef for Miljø og Beredskab, Departementet for Selvstændighed, Natur, Miljø og Landbrug, på telefon +299 34 54 65 eller e-mail knar@nanoq.gl, du kan også kontakte ministersekretær Naasunnguaq Olsen på telefon +299 34 54 14, mobil +299 52 36 84 eller e-mail nasu@nanoq.gl.