Fritidsfisker fik laksemærkeprisen

Fritidsfiskeren Kristian Isbosethsen fra Qaqortoq modtog i dag, den 28. november, årets laksemærkepris, NASCO West Greenland Tag Return prisen på 1.500 dollars, 10,545 kroner.

Fritidsfiskeren, der er pensioneret slagter har sendt laksemærket Grønlands Naturinstitut.

Laksen er fanget ved Qaqortoq, Akinnaat, september 2015. Den har fået påsat laksemærke i floden Nissan, Sverige i 2014.

Kristian Isbosethsen har siden 1970-erne fisket efter laks vest for Qaqortoq.

- Hvert år fisker jeg laks, idet mig og min kone hele året spiser laks samt udnytter resterne af laksene, som gødning i vores have.  Familien har plantet træer ved siden af deres hus. Vi startede plantning af forskellige træer i 1998 - 1999, og i dag er de høje. Træerne er i dag et af Qaqortoqs flotteste træer, fortæller Kristian Isbosethsen.

- Om vinteren spiser vi selv egne dyrkede kartofler, majroer, radiser, rabarber med videre, og selvfølgelig laks dertil, siger Kristian Isbosethsen.

Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Hans Enoksen overrakte NASCO, North Atlantic Salmon Conservation Organization, Tag Return prisen.

Hans Enoksen og NASCO´s præsident, Steinar Hermansen ønsker Kristian Isbosethsen tillykke med prisen.

I NASCO er der ingen forældelsesfrist på indlevering af tags fra laks, hvilket viser sig med tydelighed ved årets pris, da den laks som Kristian Isbosethsen har fanget, blev påsat 2014.

NASCO

NASCO er en inter-governmental organisation, som arbejder for at bevare og genskabe den Nordatlantiske lakse bestand, og sikre bæredygtig forvaltning af denne vigtige fælles bestand.

I forbindelse med NASCO´s arbejde med at bevare den Nordatlantiske laks har NASCO oprettet Tag Return Prisen for at opfordre folk, der har fanget laks med tags, som viser hvor og hvornår laksen er udsat, til at indlevere disse tags – så man får bedre viden om laksens migrationsmønstre.

Alle, der fanger laks med tags i Grønland kan indsende disse til Grønlands Naturinstituttet, som sender dem videre til NASCO, hvor der hvert år til årsmødet udtrækkes en vinder af West Greenland Tag Return prisen på 1.500 amerikanske dollars.

Kontaktperson John Biilmann, AC-fuldmægtig, Departementet for Fiskeri og Fangst. Email: johb@nanoq.gl