Danmark kan ikke løbe fra sine oprydningsforpligtigelser

Af Naalakkersuisoq for Selvstændighed, Natur, Miljø og Landbrug Suka K. Frederiksen

Jeg kunne ligesom mange andre d. 23. november 2016 læse i KNR, at Forsvarsministeriet efter sigende nu overvejer at genåbne Grønnedal. Denne melding kommer bag på mig, og jeg har efterfølgende bedt mine embedsfolk om at rette en henvendelse til Forsvarsministeriet for at få uddybet, hvad denne udmelding handler om. Jeg ønsker at fastslå overfor Danmark, at der skal gennemføres en grundig miljøoprydning. 

Grønland kan ikke acceptere, hvis en genåbning af Grønnedal handler om at Danmark løber fra oprydningsforpligtigelsen. Udover bygninger, som nu er mere eller mindre forfaldne, er der massiv olieforurening af jorden i store dele af området. En forurening som Selvstyret kræver ryddet op, således at olien ikke siver ud i Arsuk Fjord og ikke mindst, så man efterfølgende frit kan anvende området til beboelse og lignende, uden det indebærer en sundhedsmæssig risiko.

Grønland har brugt mange ressourcer på forhandlingerne om miljøoprydningen. Den 30. juni 2016 sender Departementet for Selvstændighed, Natur, Miljø og Landbrug efter flere års forhandlinger et endeligt udkast til en politisk aftale om miljøoprydningen af Grønnedal til Forsvarsministeriet. Herefter har Forsvarsministeriet undladt at vende tilbage på udkastet, ligesom de har aflyst det planlagte møde. Det er helt uacceptabelt, at når vi så endelig hører nyt, er det gennem medierne, og at Forsvarsministeriet tilsyneladende pludselig vil noget helt andet. Mine embedsfolk har nu igen kontaktet Forsvarsministeriet og bedt om et hastemøde.

Naalakkersuisut kan ikke acceptere, at det skal tage så lang tid at blive enige om, at der skal laves en forsvarlig miljøoprydning. Ligegyldigt hvad der sker i fremtiden med Grønnedal, er det helt nødvendigt, at der bliver taget hånd om miljøet og forureningen i området. Det er Forsvarets bygninger, så det er forsvaret der skal træffe beslutninger vedrørende disse. Det er under alle omstændigheder ikke acceptabelt, at Danmark lader området forfalde og undlader at lave den helt nødvendige miljøoprydning.

Grønnedal går mere og mere i forfald, jo længere tid de danske ansvarlige ikke gøre noget, ligeledes er det under alle omstændigheder ikke acceptabelt, at der ikke er lavet den nødvendige miljøoprydning.