Alle hunde skal vaccineres mod hundesyge

Qimmit Ilulissat

- Jeg er glad for at Inatsisartut enstemmigt vedtog, at alle hunde herunder specielt slædehunde skal vaccineres mod hundesyge og parvovirus, hvor det er lovpligtigt at hundeejere skal lade sine hunde vaccineret mod disse sygdomme. Det gælder også fårehunde og almindelige hunde, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst, Hans Enoksen. 

Endvidere er det også lovpligtigt, at hundeejere skal have sine hunde registreret og mærket, således at det for det offentlige myndigheder bliver muligt at føre kontrol om vaccinationsprogrammet er blevet fulgt op.

18.000 hunde

Det estimeres, at der er i alt 18.000 hunde. 

Selvstyret skal drive et hundevaccinationsprogram for alle landets hunde. 

Vaccinations- og mærkningsprogrammet finansieres for slædehunde- og fårehundeejere af Landskassen, hvorimod ejere af almindelige kælehunde selv skal stå for udgifterne som hidtil.

I forbindelse med implementeringen af vaccinationsprogrammet estimeres det, at der i 2017 tilfalder selvstyret udgifter på 4.5 million kroner. 

Det lokale ansvar for programmets gennemførelse kommer til at ligge hos kommunerne, og Naalakkersuisut fører det overordnede tilsyn med området.

Naalakkersuisut vil desuden igangsætte en række tiltag, som skal effektivisere og målrette indsatsen mod hundesyge, og vil lette betydeligt kommunernes opgaver. Dette vil blandt andet ske med oprettelsen af en fælles database, som skal gøre det lettere at holde styr på registreringer, med videre. 

Kommunerne har allerede hundevaccinatører, der varetager blandt andet arbejdet med at udføre rabiesvaccinationer for hunde.

- Slædehunden er en del af Grønlands historie, og bliver stadig i stort omfang benyttet af landets fangere og fiskere til jagt og transport af indfanget bytte, siger Hans Enoksen. 

- Det er meget vigtigt, at vi gør alt hvad vi kan, for at beskytte hunde, både af hensyn til hundenes ve og vel, men også for at vort eget livsgrundlag og kultur kan bestå i fremtiden, understreger Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst.

Kontaktperson: Óluva Niclasen, afdelingsleder, Veterinær og Fødevare Myndigheden i Grønland. Mail: olni@nanoq.gl