Bredt flertal bag råstoffonden

Debatten om indretningen af råstoffonden har varet i en del år – men nu er der endelig fundet en løsning: Et enigt Inatsisartut har vedtaget Naalakkersuisuts ændringsforslag til loven om Grønlands råstoffond.
Konkret har det længe været sådant, at større råstofindtægter, der er omfattet af råstoffondsloven, skal indgå i råstoffonden. Sådanne indtægter omfatter særligt indtægter fra forundersøgelser, efterforskning og udnyttelse af mineralske råstoffer. Med det netop vedtagne lovforslag præciseres loven, således at Selvstyrets indtægter fra erhvervelse af fysiske aktiver, der hovedsageligt er etableret eller anvendt til brug for råstofaktiviteter, ikke længere anses som råstofindtægter i forhold til råstoffonden. Dette har længe været et udtalt ønske fra Inatsisartut, som nu indfries.
Formålet med råstoffonden er, at indtægterne fra råstofsektoren anvendes til at sikre en stabil og bæredygtig udvikling af den grønlandske økonomi, uafhængig af de enkelte års indtægter. En sådan brug af midlerne fra råstoffonden underbygger også Naalakkersuisuts ønske om, at de fælles indtægter fra vores undergrund kommer fremtidige generationer til gode.

”Naalakkersuisut har et klart mål om at opnå selvstændighed. Hvis dette fælles mål skal realiseres, kræver det god planlægning og stabile indtægter. Derfor er der god grund til at kippe med vores flag, da et enigt Inatsisartut har godkendt vores ændringsforslag til Råstoffonden.”, kommer det tilfreds fra Aqqaluaq B. Egede, Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter.

Faktaboks:
Ansvaret for Loven om Grønlands Råstoffond har ligget hos forskellige myndigheder, først hos Departementet for Erhverv, Råstoffer og Arbejdsmarked. Og fra 2016 overgik ansvaret for fonden til Departementet for Finanser og Skatter.
Naalakkersuisuts lovforslag blev vedtaget fredag den 11. november under Inatsisartuts efterårssamling som punkt EM2016/23.

Af Aqqaluaq B. Egede
Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter

Kontakt: Pressekoordinator Martin Christiansen, mchr@nanoq.gl