Gordon Hamilton er død

Skotskfødte glaciolog Gordon Hamilton fra University of Maine er død for nylig under en forskningsekspedition til Antarktis. Gordon Hamilton har i mange år forsket i den hastige afsmeltning af indlandsisen i Grønland og har dermed bidraget til en bedre forståelse af den globale opvarmning og sammenhængen med den globale havstigning.

Med finansiering fra det amerikanske National Science Foundation (NSF) besøgte Gordon Hamilton igennem mange år årligt Grønland, hvor han bl.a. studerede i Østgrønland Kangerlussuaq-gletsjeren og Helheim-gletsjeren, som er en af Grønlands største og hurtigste gletsjere. 

Gordon Hamiltons bidrag til den internationale klimaforskning var internationalt anerkendt, og ifølge Rektor fra University of Maine, hvor Hamilton var professor, forskning i verdensklasse.

Gordon Hamilton døde på tragisk vis, da hans snescooter fald ned i en 30 m dyb gletsjerspalte i Antarktis. Klimaforskningen, der var hans hjerteblod, blev dermed også hans endeligt. 

For Grønland betyder hans forskning, at der i dag ikke længere hersker nogen tvivl om de dramatiske klimaforandringer, som vi oplever her i landet.

Med hans bortgang har ikke kun USA, men også Grønland mistet en af de dygtigste og mest anerkendte forskere af klimaforandringerne i Grønland og i Arktis.

Gordon Hamilton blev 50 år. Han efterlader en kone og to sønner, Martin og Culum.