Første sprængninger ved lufthavnsplaceringen i Qaqortoq

Den første udsprængning til lufthavnen i Qaqortoq sker tirsdag den 8. november 2016, og vil blive fulgt op af endnu en sprængning lørdag d. 12.

Naalakkersuisoq for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger, Martha Lund Olsen udtaler i den forbindelse:

”Jeg er glad for at kunne bekræfte, at de første sprængninger til lufthavnen i Qaqortoq vil finde sted d. 8. november og d. 12. november, som jeg annoncerede på borgermødet i Qaqortoq i forrige uge.”

Sprængningerne er et planlagt led i forundersøgelsesprocessen omkring de nye lufthavne. I forbindelse med anlægsarbejdet på Qaqortoq Lufthavn anslås det, at der skal sprænges 2 millioner m3 fjeld, som bl.a. skal bruges til opfyldning og belægning på landingsbanen. Til sammenligning blev der sprængt en fjerdedel af dette, da lufthavnen i Maniitsoq blev anlagt, som det største af lufthavnsbyggerierne i slutningen af 1990’erne.

Sprængningernes formål er, at udtage prøver af fjeldet på placeringen, for at undersøge kvaliteten, hvilket er essentielt ved anlægsarbejder af denne størrelse.

Selvstyret har indgået aftale med en lokal entreprenør om udsprængning af fjeldprøverne, som efterfølgende skal undersøges i et laboratorium.

Arbejdet med forundersøgelserne ved lufthavnsprojekterne i Qaqortoq, Nuuk og Ilulissat sker i tæt koordination mellem Kalaallit Airports A/S og Departementet for Kommuner, Bygder, Yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger.

 

For yderligere oplysninger, kontakt ministersekretær Rebekka Kleemann, mobil +299 482223 eller e-mail rekl@nanoq.gl.