Naalakkersuisut vil have styr på miljøet i Qaanaaq

Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Energi, Mala Høy Kúko afholder i dag borgermøde i  Qaanaaq sammen med Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Just  itsvæsen, Martha Lund Olsen og Naalakkersuisoq for Sundhed og Nordisk Samarbejde, Doris Jakobsen.

1 mio. kroner til at forbedre miljøforholdene i Qaanaaq

Qaasuitsup Kommunia står med store udfordringer på affaldsområdet i Qaanaaq: Forbrændingsanlægget har ikke virket i flere år, der er ikke styr på dumpen og der er opsat metalkasser til opbevaring af natrenovation, som ikke fungerer i kulden om vinteren. Problemer på miljøområdet i Qaanaaq er der altså nok af.

Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Energi, Mala Høy Kúko udtaler: ”Det er vigtigt at slå fast, at lovgivningen på miljøområdet skal overholdes. Det er ikke til diskussion. Der skal etableres en ordentlig affaldshåndtering i Qaanaaq. Der skal være en ordentlig affaldshåndtering alle steder i vores land. En ordentlig affaldshåndtering kommer ikke af sig selv, det kræver både midler og en stor indsats. Men det er et krav og så absolut nødvendigt, at miljøforholdene er i orden. Hvis en kommune ikke kan løfte opgaven, så er kommunen velkommen til at rette henvendelse til Selvstyret, og så må vi sammen se på sagen.”

Affaldshåndteringen i Qaanaaq er Qaasuitsup Kommunias ansvar, men Naalakkersuisut har besluttet at hjælpe kommunen med at få forbedret miljøforholdene. Derfor har Naalakkersuisut givet i alt 750.000 kr. til en ekstraordinær miljøindsats i Qaanaaq. Kommunen skal bruge midlerne til at skabe en forbedret affalds­håndtering i Qaanaaq. Naalakkersuisut stiller som krav, at kommunen selv bidrager med minimum 250.000 kr til miljøforbedringerne, så i alt er der 1 mio. kroner til at forbedre miljøforholdene i Qaanaaq.

For yderligere oplysninger kontakt: Ministersekretær, Elise Uupi Kuitse, telefon: 345414, eller pr. e-mail: eukl@nanoq.gl