Food Festival for børn i år

I anledning af børneåret vil der være Food Festival for børn. Formålet er at skabe en spændende Food Festival i børnehøjde, at give børn en mulighed for at lære om sund mad via aktiviteter, og at opfordre børn til at blive nysgerrige på mad og sundhed.

Formålet med Food Festival for børn er også at formidle viden om de ressourcer vi har i landet, med særligt fokus på fisk – og inspiration til at bruge dem, samt at give børn en sanselig oplevelse, med udgangspunkt i sundhed og madglæde samt at skabe et koncept som kan blive en tilbagevendende begivenhed.

Det sagde Nikolaj Jeremiassen, medlem af Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug, i dag, fredag i fødevaretopmødet i København, som han deltager i.

Læs hele hans tale her:

Jeg skal først og fremmest takke for indbydelsen til at deltage i fødevaretopmødet her i København.

Bedre og øget udnyttelse af lokale fødevarer er en af Landsstyrets politiske målsætninger i Koalitionsaftalen. Det gælder uanset om det drejer sig om almindelig daglige fødevarer eller fødevarer der yndes gastronomisk. I Grønland anser vi alle fødevarer som lige – der er ingen distinktion af mad til rige eller ikke-rige. Det vigtigste er at fødevaren består af god kvalitet og er sundt for krop og sjæl og at vi ikke spilder den.

Udfordringerne i verden i dag er at vi absolut skal have en fisk eller en reje der kommer fra den anden side af jorden på grund af prisen når de lokale råvarer ellers er af bedre kvalitet og sparer os for drivhusgasser. Mit løsningsforslag er at agere lokalt og tænke globalt når det gælder fødevarer i alle sammenhænge, om det er til store køkkener eller til privat brug.

Vi har i Grønland en diversitet af fine arktiske råvarer og den varierede madkultur fra traditionelle spise med havpattedyr over unikke retter af grønlandsk lam, rensdyr og moskusokse til delikate kombinationer af landets fornemme udvalg af fisk og skaldyr. Den grønlandske befolkning er meget bevidst om selvforsyning af grønlandske råvarer, som samles efterhånden som råvaren bliver tilgængelig under de forskellige sæsoner.

Råvareforsyningen i Grønland er meget sæsonpræget og kan være en stor udfordring for fødevareforsyningen og kvaliteten. Netop sæsonvariationer og den arktiske placering former dog vores fisk og skaldyr til unikke og verdensberømte seafood produkter.

Eksport af fisk, rejer og krabber er den vigtigste indtægtskilde til den grønlandske økonomi. På verdensplan har Grønland en betydelig position i forhold til det internationale fiskeri. Dels som den største producent af koldtvandsrejer, men i høj grad også fordi kvaliteten er i en klasse for sig selv. Koldtvandsrejer har fået lov at udvikle sig på naturens egne præmisser. Det kolde klima er netop årsagen til et af de særlige kendetegn ved grønlandske råvarer; den langsomme vækst, der fremmer den intense smag.

Globaliseringen og udviklingen i fødevareproduktion i verden har helt sikkert haft store indflydelse på ændringen af vores kost i den moderne tid, og har medført indførelsen af livsstilssygdomme der normalt er forbundet med industrialiserede lande. Derfor er det vigtigt at promovere de lokale råvarer de enkelte lande har til rådighed, samt at agitere for hvor meget sundere de egentlig er i forhold til de der importeres og i forhold til drivhusgasser som forurener naturen hvor råvaren stammer fra. Vi skal tænke blå økonomi når vi snakker om øget anvendelse af lokale råvarer.

Som tidligere nævnt er det vigtigt at handle lokalt således den globale situation kan forbedres. I alle kommunerne er der startet Food festivaler i Grønland, som agiterer for øget anvendelse af de lokale råvarer. Festivalerne er blandt andet rettet mod ”store køkkener” for netop at bevidstgøre anvendelsen af vores unikke råvarer. I år har Landsstyret besluttet at det skal være børnenes år.

I den anledning skal der være Food Festival for børn. Formålet er at skabe en spændende Food Festival i børnehøjde, at give børn en mulighed for at lære om sund mad via aktiviteter, og at opfordre børn til at blive nysgerrige på mad og sundhed.

Formålet med Food Festival for børn er også at formidle viden om de ressourcer vi har i

landet, med særligt fokus på fisk – og inspiration til at bruge dem, samt at give børn en sanselig oplevelse, med udgangspunkt i sundhed og madglæde samt at skabe et koncept som kan blive en tilbagevendende begivenhed.

Derudover har Den Grønlandske Ernærings- og Motionsråd indført 10 gode madråd, herunder ”Spis mere fisk” kampagnen. På den måde ageres der lokalt, som jeg ved vil have en positiv effekt på globalt plan. De lokale butikker har indført fiskedage i deres delikatesse-afdelinger og på den måde også gør det nemmere for alle at skaffe friske kvalitetsråvarer.

I Grønland deltager vi i Ny Nordisk Mad konceptet for at få inspiration fra successen. Det nye nordiske køkken har i langt højere grad som mål at modvirke den ligegyldighed og globale junk- og fastfoodkultur. Dette udgør en trussel ikke bare mod vores sundhed og kulturelle integritet, men også mod diversiteten og bæredygtigheden på vores klode som helhed.

Fra Landsstyret støtter vi Ny Nordisk Mad konceptet og især udnytter os af de innovative ideer der er fra konceptet i forhold til ”store køkkener” og øget anvendelse af lokale råvarer for at øge befolkningssundheden.

Ny Nordisk Mad er blevet en kæmpe succes overalt i Norden – måske især fordi konceptet er demokratisk snarere end elitært. Derfor synes jeg at vi til fødevaretopmødet skal arbejde for at vi alle promoverer for øget lokale aktioner med sunde og kvalitets fødevarer for alles bedre sundhed og derved opnå øget bæredygtigt anvendelse af naturens rigdomme globalt set.

Maden er en vigtig del af et lands kultur. Kendskabet til lokale råvarer og den bæredygtige udnyttelse af vores råvarer skal være en af den inspiration Fødevaretopmødet kan give resten af verden uanset om det er den daglige fødevare eller om det er gastronomisk mad vi taler om.

Det er alles ansvar og en forpligtelse at tilbyde moderne forbrugere kvalitetsprodukter og sunde fødevarer, såvel som det er vigtigt for alle at udnytte råvarerne med respekt for deres kvalitet og ynde øget anvendelse af hele fødevaren.

Tak for opmærksomheden.

Nikolaj Jeremiassen

Medlem af Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug

Topmødets formål:
Bedre mad til flere personer, er mødets overskrift.
Den danske minister for miljø og fødevarer, Esben Lunde Larsen, er vært for den internationale fødevarer topmøde "Bedre mad til flere personer".
100 internationale politiske beslutningstagere, industriens ledere, eksperter og gastronomi frontløbere er inviteret af ministeren til at udarbejde og komme med nye løsninger for at sikre bedre mad til flere mennesker i fremtiden.

Nærmere information kan fås ved henvendelse til Afdelingschef Amalie Jessen, amalie@nanoq.gl – tlf. 345304