Udenrigsminister John Kerry’s besøg i Grønland

Den 17. juni var Naalakkersuisut sammen med den danske regering værter for et besøg af USA’s udenrigsminister John Kerry i Grønland. Besøget i Grønland har været forberedt i fællesskab af Medlem af Naalakkersuisut Vittus Qujaukitsoq og Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen.

USA varetager indtil 2017 formandskabet i Arktisk Råd og udenrigsminister John Kerry’s besøg i Grønland demonstrerer den stigende betydning af Arktis på den globale dagsorden.

Besøget i Grønland fandt sted i Ilulissat, hvor John Kerry blev budt velkommen af formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen og Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

Under besøget blev der afholdt møde hvor der udover klimaforandringerne og de udfordringer, som klimaforandringerne stiller Grønland overfor, var fokus på USA’s formandskabsprogram i Arktisk Råd, bæredygtig udvikling i Arktis, forsvarssamarbejdet med USA vedrørende Grønland (Thule Air Base), samt Grønlands udviklingsprioriteter og investeringsbehov.

Formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen udtaler:

”Besøget er vigtigt for Grønland. Det er vigtigt når man ønsker at tale om Arktis i det internationale samarbejde, at man også inddrager befolkningerne i Arktis. Grønland spiller en helt særlig rolle i det internationale samarbejde vedrørende Arktis.

Det er vigtigt for Grønland at få besøg af den amerikanske udenrigsminister. Besøg som dette er med til at øge kendskabet til Grønland og Grønlands situation og interesser, både i den amerikanske offentlighed, men også i den internationale offentlighed som følger med i den amerikanske udenrigsministers aktiviteter. Den form for positiv opmærksomhed er vigtig for os, ligesom det er vigtigt at fremme vores positive bilaterale relationer til USA.”

Medlem af Naalakkersuisut for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq udtaler:

”Besøget er vigtigt for Grønland. På mødet med John Kerry fik vi berørt de emner som vi sammen havde forberedt at drøfte.

I forhold til forsvarssamarbejdet vedrørende Grønland, beskrev jeg i meget klare vendinger hvorfor USA’s beslutning i 2014 om tildeling af servicekontrakten har forstyrret balancen i forholdet imellem USA og Grønland. Grønland er en del af det nordamerikanske kontinent og Thule Air Base er en meget væsentlig del af sikringen af sikkerheden på vores kontinent. Det skal fremadrettet sikres, at der også fortsat er et væsentligt afkast til det grønlandske samfund af USA’s militære tilstedeværelse i Grønland.

På mødet blev der ikke truffet nogen beslutninger i forhold til Thule Air Base servicekontrakten, og det skal noteres at der fortsat er retssager i det amerikanske retsvæsen som skal afklares, men der blev på mødet udtrykt forståelse for de grønlandske krav.”

 

For spørgsmål kontakt:

Udenrigsdirektoratet: Kai Holst Andersen, kaoa@nanoq.gl, +299 55 33 31