Social udsatte grønlændere til debat

Rådet for Social udsatte havde inviteret  Naalakkersuisoq Martha Lund Olsen til paneldebat om udsatte grønlandske kvinder til Folkemødet.  Rådets formand Jann Sjursen styrede debatten, som fokuserede på kønsspecifikke problemstillinger for udsatte grønlandsk kvinder i Danmark på baggrund af en rapport udgivet marts 2016.

Debatten viste at fællestrækkene er en traumatisk opvækst med misbrug og overgreb, ofte i flere generationer. Når disse kvinder ankommer til Danmark, har de udover traumer og misbrugsproblemer, også kulturelle og sproglige barrierer i mødet med det danske social og sundhedssystem.

I debatten appellerede Naalakkersuisoq  Martha Lund Olsen til, at man i det sociale system i Danmark, i højere grad end nu, sikrer en bedre integration med respekt for de kulturelle forskelle mellem Grønland og Danmark, samt får en større  indsigt i den grønlandske kultur og almene borgerrettigheder, som fx muligheden for tolkning

Naalakkersuisoq Martha Lund Olsen udtaler efter mødet, at mødet har bekræftet hende i at Naalakkersuisuts initiativer omkring senfølger efter seksuel misbrug, misbrugsbehandling  og generelt forbedring af børns vilkår, også er meget vigtige elementer i arbejdet med at reducere antallet af socialt udsatte kvinder, der vælger at tage til Danmark.