Dansk-grønlandsk forskningsaftale underskrevet

Vigtig dansk-grønlandsk forskningsaftale underskrevet

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Nivi Olsen, mødtes torsdag i Nuuk med den danske Uddannelses- og Forskningsminister Ulla Tørnæs, som er på besøg i Grønland i disse dage.

I den forbindelse underskrev de to ministre en aftale, der sikrer den fortsatte drift af Grønlands Klimaforskningscenter ved Naturinstituttet og videreførelse af en ordning for finansiering af et antal Ph.d.- og postdocstipendier. Aftalen indebærer en bevilling fra dansk side på cirka 9 mio. kr. årligt.

”Aftalen er meget vigtig for fastholdelsen af et stærkt dansk-grønlandsk forskningssamarbejde og for den videre opbygning af arktisk forskningskompetence” udtaler direktør for Naturinstituttet, Klaus Nygaard.

Ud over drøftelser på det politiske niveau besøgte ministerkollegerne sammen Naturinstituttet, Klimaforskningscenteret og Ilisimatusarfik. Den danske minister fik blandt andet en indføring i forholdene for forskning og videregående uddannelse i Grønland, samt et grønlandsk indspark til arbejdet med en strategi for dansk-arktisk forskning, som forventes færdig i løbet af 2016. De to institutioner lagde vægt på vigtigheden af både danske og internationale forskeres tilstedeværelse i Grønland og styrkelse af et kontinuerligt samarbejde vedrørende uddannelse og forskning.

Dagen sluttede med en sejltur i Godthåbsfjorden, hvor Klimaforskningscentret demonstrerede sit arbejde med marin forskning.

For mere information kontakt:

Ministersekretær Eqaluk Høegh

eqah@nanoq.gl

+299 345702