Skånsomt fiskeri for fiskerne

- Jeg håber, at Royal Greenlands projekt med brøndbåde i Maniitsoq vil lykkes, som det har gjort de seneste to år, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Nikolaj Jeremiassen.

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, så ved selvsyn Royal Greenlands produktionsprojekt af levende torsk i Maniitsoq, i forrige uge. Han var inviteret af Royal Greenland.

Royal Greenland har i de seneste år kørt et projekt med brøndbåde i nærheden af Maniitsoq. De fangede torsk bliver transporteret levende fra fiskernes bundgarn til opbevaringsbure, hvori fiskene opholder sig i nogle dage og transporteres levende med brøndbåde til Maniitsoq for herefter at blive opbevaret i kar. Herefter bliver torsken produceret omgående.

Erfaringerne fra forsøgene har vist, at kvaliteten af torsk er meget bedre end traditionelt fanget bundgarntorsk.

Mange fordele

- Jeg håber, at projektet vil lykkes i fremtiden. Den nye fiskerimetode har mange fordele for fiskerne. Fiskerne skal ikke bruge så mange kræfter i forhold til det traditionelle bundgarnfiskeri, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Fiskeren skal ikke bruge tid og kræfter til at skære hoved og indvolde af fisken.

- Fiskeren kan bedre forudberegne, hvor meget indtjening kan forventes. Indhandlingsstop af fanget fisk er minimale. Desuden vil bundgarnsæsonen blive længere end tidligere, siger Nikolaj Jeremiassen, og understreger, at projektet har givet mange arbejdspladser i Maniitsoq.

Der i dag omkring 38 fiskere, som indhandler deres fangster til brøndbåde.

Kontaktperson: Jørgen Isak Olsen, departementschef, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. Mail: jio@nanoq.gl