Det er forår og snart sommer, og dermed fugletid

Appat lomvier

APNN har netop modtaget meldinger om fangst af lomvier udenfor tilladt jagtperiode og område, og dermed desværre ulovlig. Der gøres opmærksom på at fangsten på lomvier sluttede den 29/2.

Det er kun i Qaanaaq og Ittoqqortoormiit forvaltningsområder, der er forårsjagt. I Ittoqqortoormiit slutter forårsjagten på lomvier den 31. maj, mens den slutter den 15. juni i Qaanaaq. Jagt andre steder betragtes som ulovlig, og politianmeldelse vil ske, hvis denne bestemmelse ikke overholdes.

Ligeledes skal det endnu en gang gøres opmærksom på at det ikke er tilladt at indsamle æg fra lomvier og havterner. Lomvien er flere steder i kraftig tilbagegang, hvor ægindsamling nævnes som en af de væsentligste årsager til denne tilbagegang. Det er vigtigt at overholde de ovennævnte bestemmelser, hvis det også skal være muligt at fange lomvier i fremtiden.

Det er kun tilladt at indsamle æg fra Mallemuk, svartbag og gråmåge til privat brug og kun til og med 31. maj. Dog kan personer fra Qeqqata kommunias nordlige grænse til forvaltningsområdet Qaanaaqs sydlige grænse indsamle æg af gråmåge og svartbag til og med 15. juni. Personer bosiddende i forvaltningsområde Ittoqqortoormiit og Qaanaaq kan til privatbrug indsamle æg fra søkonge. Det er ikke tilladt at anvende reb, stiger, klatretov eller andet klatreudstyr, når der indsamles æg.

Endelig skal APNN gøre opmærksom på bestemmelserne om fuglekolonier og fuglebeskyttelsesområder. Ud over de særlige fredningsbestemmelser for fuglekolonier og fuglebeskyttelsesområder, er det overalt i Grønland ikke tilladt at beskadige eller på anden måde forstyrre nyligt anlagte eller beboede reder, samt æg og unger af vilde fugle. Undtaget er dog indsamling af unger af søkonge og mallemuk samt indsamling af æg, som beskrevet foroven.

Nærmere information kan fås ved henvendelse til Afdelingschef Amalie Jessen, amalie@nanoq.gl – tlf. 345304/553342