Skibe bør ikke sejle mellem Grønland og Canada

Jeg deler med fangerne i Qaanaaq om deres bekymring for den kommende skibstrafik, som vil foregå i sundet mellem Grønland og Canada, når klimaet bliver varmere.  I særdeleshed er jeg ængstelig om miniselskabet, som vil bryde zink- og blymine i Citronfjorden i Pearyland, vil anvende sundet mellem Grønland og Canada som korridor for transport af mineraler.

Derfor er jeg meget glad for at Pikialasorsuaqs kommissionen er nedsat. Kommissionen har iværksat høringer i den nordlige del af Canada, hvor der efterfølgende være høringer i Nordgrønland.

For mig er det magtpåliggende, at fangere i disse kanter bliver hørt om deres brug af Pikialasorsuaq, som et fangstområde.

Jeg vil hermed sætte pris på kommissionens arbejde, som efter afslutning af ​​de grønlandske høringer vil bringe sine resultater og anbefalinger, som beslutningstagerne skal tage stilling til.

Endvidere håber jeg, at en af indstillingerne må være, at al trafik med store skibe i Pikialasorsuaq- området skal forbydes. Hvis man ikke indføre forbud mod sejlads med store skibe i området, vil konsekvensen blive katastrofal for fangererhvervet, idet fangstdyrene vil flytte fra stedet.

Pikialasorsuaq er rigt på dyreliv. Der findes narhvaler, hvalrosser, isbjørne og masser sæler. Endvidere har området masser af fugle.

Pikialasorsuaq-område, som er et sårbart for klimaændringer,  er et åbent vand omgivet af havis. Det er den største i den nordlige halvkugle og den mest biologisk produktive økosystem nord for polarcirklen. Det ligger i det nordlige Baffin Bugten mellem Grønland og Canadas Ellesmere Island nær Smith Sound og Nares Strædet.

 

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Karl-Kristian Kruse holdt møde med medlemmer af Pikialasorsuaq, onsdag den 18. maj 2016.

 

 

Kontaktperson:
Ludvig Siegstad, informationsmedarbejder, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. Mail:
lusi@nanoq.gl.