Inatsisartut tager stilling til afgifter

Inatsisartut skal tage stilling til om der skal indføres ressourceafgift på flere fiskearter

Naalakkersuisut vil have loven om afgift på hellefisk og på visse pelagiske fiskearter i det østgrønlandske fiskeri ændret, for at sikre et større afkast til samfundet af den fælles fiskeressource. Naalakkersuisut har derfor fremlagt ændringsforslag til loven, som bliver 1. behandlet i Inatsisartut fredag den 15. april.

Naalakkersuisut vil på den måde sikre, at der fremover bliver afgiftsbelægning på andre kommercielt interessante fiskearter, således at aktørerne indenfor disse fiskerier, på tilsvarende vis som andre aktører, skal betale for udnyttelsen af den fælles fiskeressource.

Hvis ændringsforslaget vedtages i Inatsisartut bliver der mulighed for at indføre ressourceafgift på torsk, kuller, sej og rødfisk i det havgående fiskeri. Det foreslås samtidig, at den eksisterende afgift på det pelagiske fiskeri udvides til ikke alene at gælde for fiskeri i Østgrønland, men også for fiskeri på andre landes fiskeriterritorium og fiskeri i internationalt farvand. I Naalakkersuisuts forslag fremgår, at de nye afgifter vil udgøre 0,55 kr. per kg. fangst, for nævnte arter.

Naalakkersuisuts forslag bliver 1. behandlet i Inatsisartut den 15. april, og vil i henhold til planen blive 2. og 3. behandlet under denne forårssamling.