Vittus Qujaukitsoq til Arctic Frontiers konference

Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender hovedtaler til Arctic Frontiers konferencen 2016

Arctic Frontiers konferencen finder i disse dage sted i Tromsø i Norge. Temaet for årets konference er industri og miljø, og nødvendigheden af at sikre en bæredygtig udvikling i Arktis som også inkluderer samfunds- og miljøhensyn.

Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender er i dag 25. januar en af hovedtalerne til Arctic Frontiers konferencen. De øvrige åbningstalere inkluderer Norges udenrigsminister Børge Brende, Finlands udenrigsminister Timo Soini, Sveriges minister for strategisk udvikling og nordisk samarbejde Kristina Persson, samt Præsidenten for Sametinget Aili Keskitalo.

Arctic Frontiers konferencen tiltrækker årligt over 1300 deltagere fra mere end 29 lande, og kan følges live på internettet på www.arcticfrontiers.com 

I Vittus Qujaukitsoqs tale fokuseres der på Naalakkersuisuts arbejde med at balancere behovet for udvikling med nødvendigheden af at beskytte miljøet i Grønland, samt behovet for at tiltrække investeringer og skabe ny erhvervsudvikling som kan skabe vækst og øget velfærd i Grønland.

I sin tale, fremhævede Vittus Qujaukitsoq, at ”menneskene i Arktis er dem som skal træffe de nødvendige beslutninger. Det er ikke op til andre lande udenfor Arktis at bestemme fremtiden for den Arktiske region. Det er de Arktiske folk som selv skal fastlægge deres skæbne og fremtid, i tæt samarbejde med vore internationale partnere”

Ved dette års Arctic Frontiers konference, markeres også åbningen af Indigenous Peoples’ Secretariat (IPS) i Tromsø. Indigenous Peoples’ sekretariatet som bistår de oprindelige folks organisationer i Arktisk Råd samarbejdet er i år flyttet fra København til Tromsø hvor det nu vil være placeret sammen med Arktisk Råd sekretariatet som siden 2013 har været fast etableret i Tromsø. Åbningen af Indigenous Peoples’ Secretariat blev markeret med taler af Norges udenrigsminister Børge Brende og Vittus Qujaukitsoq på vegne af Danmark og Grønland. I forbindelse med konferencen bliver der også afholdt møder i Arktisk Råd regi, med deltagelse fra det amerikanske formandskab og repræsentanter fra Arktisk Råd medlemsstaterne.

Læs Vittus Qujaukitsoq´s Tale her.

For spørgsmål kontakt: specialkonsulent Uiloq Mulvad Jessen +45 51251598 / ministersekretær Nauja Møller +299 544142