Grønlands repræsentant er nu akkrediteret til Canada

Grønlands repræsentant i USA er nu også blevet akkrediteret til Canada. Akkrediteringen betyder, at arbejdsområdet udover USA nu også gældende for Canada. Det første besøg til Canada blev derfor foretaget her i den forgangne uge for den grønlandske repræsentant.

Besøget havde til formål at formelt introducere den grønlandske repræsentant overfor eksisterende såvel som nye samarbejdspartnere. Den grønlandske repræsentant mødtes med embedsmænd fra den føderale canadiske regering i udenrigsministeriet og der blev også hilst på den nye formand for Inuit Tapiriit Kanatami, canadiske fiskeridepartements chef for internationale relationer, den danske honorære konsul i Iqaluit og med EU’s delegation i Canada.

Fra canadisk side ønsker man et tættere samarbejde omkring Nunavut og Grønland indenfor en række områder, hvor man kan finde fælles interesser, som inkluderer tættere samarbejde indenfor inuit-undtagelsen overfor EU på sælskind. Fra grønlandsk side vil man følge op på besøget i Ottawa med et besøg til Iqaluit indenfor de kommende måneder med henblik på, at drøfte nærmere hvorledes man kan udvikle samarbejdet. Men der vil også være fokus på de provinser som grænser Atlanterhavet, som kan være af interesse for Grønland at udforske kommercielle og økonomiske interesser.

Medlem af Naalakkersuisut med ansvar for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq udtaler:

”Grønlands Repræsentation i Washington D.C. har siden 2014 været et vigtigt mellem- og kontaktled mellem interesserede grønlandske og amerikanske interessenter. Nu udvides samarbejdet til også at inkludere Canada. Det kræver en stor indsats at udvikle samarbejdet på tværs af Davis strædet. Fra 2017 forventes Repræsentationen i Washington D.C. at være fuldt bemandet.

Der er et enormt potentiale for tættere samarbejde imellem Nordamerika og Grønland, når man er istand til at tænke bredere i Grønland, og ikke kun fokusere på alt det der kommer fra Danmark, men også ser på hvad der kan være af nytte til Grønland fra nordamerikansk side. I Canada, er der stor interesse for udviklingen og erhvervsmulighederne i Grønland. Udviklingsmæssigt er Grønland foran på en række faktorer og man ser derfor også muligheder for inspiration fra nordamerikansk side på hvordan og hvorledes Grønland har udviklet sig uddannelsesmæssigt, økonomisk, kommercielt og politisk.”


For yderligere information kontakt: Udenrigsdirektør Kai Holst Andersen +45 40 17 82 93 / Repræsentationschef Inuuteq Holm Olsen +1 202 431 1660