Naalakkersuisut deltagelse til klimatopmødet

Igår deltog Vittus Qujaukitsoq i en paneldiskussion ”Arctic Day Panel Session” på COP21 sammen med blandt andre ICC formand Okalik Eegeesiak, Præsidenten for Samerådet Aili Keskitalo, Nunavuts regeringsleder Peter Taptuna, samt Præsidenten for Nunavut Tunngavik Incorporated (NTI) Cathy Towtongie.

Emnet for paneldiskussionen var klimaviden og løsninger fra de Arktiske folk. I sit indlæg i diskussionen lagde Vittus Qujaukitsoq særligt vægt på vigtigheden af at lytte til de Arktiske folk, som har størst viden om klimaet i regionen. Onsdagens fælleserklæring imellem Grønland, Nunavut og ICC om klimaforandringerne blev nævnt af flere af paneldeltagerne som et meget vigtigt eksempel på samarbejde imellem Inuit om Arktiske emner af stor vigtighed for regionen, som er nødvendig hvis de store lande skal høre de Arktiske folks stemmer.

Vittus Qujaukitsoq udtalte i forbindelse med paneldiskussionen:

Det er vigtigt at slå fast, at oprindelige folk skal inddrages i spørgsmål der vedrører dem. De Arktiske folk har en stærk interesse i at stå sammen for at råbe verdenslederne op og sikre at de handler for at forhindre yderligere dramatiske klimaforandringer som allerede finder sted i Arktis idag.

Oprindelige folk, både i og udenfor Arktis skal sikres anstændige rettigheder. Det er skuffende at EU og USA her i Paris ikke har ønsket at bakke op om at sikre at oprindelige folks rettigheder fremhæves forpligtende i aftaleudkastet som er under drøftelse i disse dage.

Oprindelige folk har ret til at udvikle sig, og der er stærke demokratiske institutioner og processer i Nordamerika og Grønland. Det er uacceptabelt, hvis udefrakommende kræfter skal bestemme over udviklingen i Arktis, hvadenten det drejer sig om fremmede lande eller internationale miljø-NGOere som i disse dage får stor opmærksomhed under COP21.

Vittus Qujaukitsoq var om aftenen også åbningstaler ved et High-Level Event om ”Innovative Island Solutions: From the Poles to the Tropics”, arrangeret af Global Island Partnership (GLISPA) og Associationen for Oversøiske Lande og Territorier (OCTA) som Grønland er medlem af.

For yderligere information kontakt: Specialkonsulent Pernille Bengtsen +299 55 33 27 / +45 60 62 31 24

 

Gruppebillede fra High-Level Eventet "Innovative Island Solutions: From the Poles to the Tropics". Oeverste raekke fra venstre: Maria Damanaki, Global Managing Director for Oceans, The Nature Conservancy og tidligere EU-Kommissaer med ansvar for maritime anliggender og fiskeri, Medlem af Naalakkersuisut med ansvar for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, Keobel V. Sakuma, Executive Director of Natural Maritime Sanctuary and Special Envoy of the President, Republic of Palau, Dr. Kedrick Pickering, Deputy Premier and Minister of Natural Resources and Labour, British Virgin Islands. Nederste raekke fra venstre: Tony de Brum, Minister of Foreign Affairs, Republic of the Marshall Islands, Didier Dogley, Minister of Environment, Energy and Climate Change for Seychelles, George Pau-Langevin, Minister for Overseas France, Government of the French Republic, Mike Eman, Prime Minister of Aruba.